RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zajedno na lokalnim izborima u listopadu ili nova izdaja Hrvata

Napisano 29.04.2016. 18:38

“Zbog nedostatka zajedničke strategije i međusobnih političkih podjela i svađa, te zbog uskih stranačkih interesa i pojedinačnih umišljenih veličina, ali posebice zbog nečasnih radnja nehrvatskih političkih stranaka i pojedinaca željnih vlasti, i ondje gdje Hrvati predstavljaju relativnu većinu može im se dogoditi ili da im drugi biraju predstavnike u vlasti ili da izgube vlast, što onda ima vrlo negativne posljedice na hrvatsko stanovništvo koje tamo živi”, piše Večernji list BiH.

 

Tri skupine općina

Ova izjava biskupa je najbolja politička platforma koja bi trebala svim hrvatskim političkim prvacima biti u glavi kada budu donosili konačne odluke o zajedničkom nastupu na izborima. Na posljednjoj sjednici Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine usuglasilo je u Vitezu, simbolički izabranom zbog pogubnosti podjele na posljednjim lokalnim izborima između dvaju HDZ-ova i dijela gospodarstvenika, da će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u sredinama gdje su Hrvati u manjini ili su relativna većina, dok će u većinskim hrvatskim općinama imati zasebne liste kako bi potaknule zdravo suparništvo. HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke, dogovorio je zajednički nastup u svim sredinama gdje brojnost hrvatskog naroda “može imati negativne posljedice na sam izbor predstavnika lokalnih vlasti i mjesta načelnika, odnosno gradonačelnika u svim onim sredinama gdje je omjer stanovništva polovičan, a i u onim gdje Hrvata skoro uopće nema”. U trećoj, pak, skupini općina, gdje su Hrvati najbrojniji kao narod, strankama je prepušteno kandidirati svoje najbolje kandidate kako bi “napravile jedno zdravo suparništvo”. Do danas su sve stranke trebale dostaviti i predstavnike u pojedinim lokalnim sredinama, koji će se dogovoriti o uspostavi vijećničkih lista, prijedlogu za mjesta gradonačelnika i načelnika. Također je utvrđeno da za tri tjedna sve općinske organizacije okupljene oko HNS-a trebaju dostaviti jasne prijedloge svojih kandidata kako bi se onemogućile podjele te da Hrvati opet izgube načelnička mjesta zbog više kandidata na izborima. A kao što je poznato, upravo to se dogodilo na posljednjim lokalnim izborima u više općina u Bosni, te su i biskupi upozorili na pogubnost takvog pristupa. Na području središnje Bosne Hrvati su u posljednja tri ciklusa izgubili načelnička mjesta najprije u Busovači, zatim Novom Travniku i Jajcu, da bi sve kulminiralo gubljenjem pozicije načelnika općine u Vitezu, a što je bio rezultat višestrukih podjela te krajnje egoističnih i neodgovornih procjena stranačkih dužnosnika.

 

Kontrablokovi

Identičan scenarij uslijedio je i u Odžaku. Lokalni izbori 2016. pokazuju se kao odlična prigoda za ispravljanje pogreški iz prošlosti. No, već prvi razgovori i kontakti među strankama pokazali su potrebe da se unutar najvećih sitnim intrigama pokuša doći do još bolje pozicije i eliminiranja stranačkih protivnika. Posebno je to vidljivo, prema riječima sugovornika, u nekoliko srednjobosanskih općina gdje se ultimativno inzistira na mjestima kandidata za načelnike ili, pak, većine u stranačkim vijećima i vrlo lošim pozicijama na listama, što samo upućuje na razinu neodgovornosti. S druge, pak, strane, sugovornici su potvrdili i kako se pokušao stvoriti jedan kontrablok unutar samog HNS-a kako bi se onda napravio pritisak na druge članice ove grupacije ponovno da bi se došlo do zadovoljavanja osobnih apetita i zanemarivanja nacionalnih interesa. U slučaju kada bi došlo do toga da se praktično stvore dva bloka zbog pokušaja međusobnih prijevara stranaka, bila bi to najveća izdaja hrvatskog naroda i praktično potvrda da su osobni interesi svetiji od bilo kakvog općeg načela. Za sada je ipak većina stranaka ostala potpuno vjerna načelima dogovora iz Viteza i najavljuje iskren pristup. Odgovor na to pitanje uskoro će uslijediti na novom sastanu čelništva Hrvatskog narodnog sabora.


Nema komentara

Anketa

Ustavi