RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaposlenici u javnoj upravi: Novac ne damo naslijepo

Napisano 22.08.2014. 13:55
Vlada Federacije

Zaposlenici u javnoj upravi, poduzećima u vlasništvu države, odbijaju dati iznose svojih plaća koji bi prema odluci Vlade Federacije BiH išao u poseban Fond za obnovu poplavljenih područja. Razlog za odbijanje odluke federalne Vlade zaposlenici i njihovi sindikati pravdaju jednostavnim objašnjenjem kako ne vjeruju političarima da će taj novac biti stvarno potrošen za obnovu kuća.

Umjesto da se odreknu dijela plaće za famozni Vladin fond, zaposlenici u javnoj upravi i javnim poduzećima skupljali su novac solidarno i izravno ga davali ljudima čije su kuće uništene u ovogodišnjim velikim poplavama.

Vlasti u Federaciji BiH zatražile su od svih zaposlenih da se u sljedećih šest mjeseci odreknu po jedan posto od svoje neto plaće u korist Fonda za oporavljanje od poplava. Sindikat zaposlenika u tijelima javne uprave izdao je priopćenje svojim članovima da ne daju novac od plaće jer se boje da će se kroz Fond za obnovu poplavljenih područja koristiti više za predizborne aktivnosti političkih stranaka. Jure Bilić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, kazao je kako bi oni možda i dopustili da taj novac ode za poplavljena područja ako bi bili sigurni da će on završiti tamo gdje je zaista i potreban.

No, oni ističu kako sindikat sumnja u iskrenost političara. “Opći stav nas iz sindikata je da ćemo pristati da nam se od plaća odbija cijelu godinu dana za poplavljenja područja, ali želimo vidjeti da se od tog novca nešto gradi.

 Novac ne damo naslijepo. Jer, poučeni ranijim iskustvima, sigurni smo da bi tim novcem neko manipulirao ako bi se dao na način kako je to predloženo”, rekao je Bilić, prenosi agencija Patria. Nepovjerenje bh. vlastima iskazao je i japanski veleposlanik u BiH Hideo Yamazaki. U pismu upućenom čelnicima vlasti i medijima veleposlanik Yamazaki je “iskazao svoje razočarenje činjenicom da nadležne institucije u BiH još uvijek nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identificiranje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju”. On je rekao da Japan neće tek uplatiti novac vlastima u BiH jer nema nikakvog plana obnove. Japan je na donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju obećao našoj zemlji pet milijuna eura pomoći, ali samo za konkretne projekte koje će financirati izravno i bez posredovanja domaćih vlasti.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi