RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zastupnici PSBiH o služenim jezicima u BiH: Jedna diskriminacija nije opravdanje za drugu

Napisano 27.06.2016. 16:28

Tijekom rasprave na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izučavanju materinjeg jezika zastupnici su iznijeli različite stavove o ovom pitanju posebno ističući da  jedna diskriminacija ne treba biti opravdanje za drugu, ali također da se ništa neće riješiti prijetnjama, javlja Fena.

Naime,zastupnici su raspravljali o Informaciji o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijelom teritoriju  države koju je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Budući da je zastupnik SDA Sadik Ahmetović upozorio da bez posljedica ne može proći situacija da se u Republici Srpskoj djeci u knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda" umjesto bosanski jezik, zastupnik SNSD -a Nikola Špirić pozvao je da se smire strasti te da se demokratskim putem rješavaju ova i slična pitanja.

Ahmetović je ponovno pozvao organiziranje hitne sjednica na kojoj će prisustvovati i entitetski ministri obrazovanja kako bi se riješilo ovo pitanje, ističući da govori uime onih koji imaju ovaj problem.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović se složio s Ahmetovićem kazavši kako bi se  na toj sjednici trebale donijeti smjernice za rješenje ovog problema, naglašavajući da nacionalna grupa predmeta treba poboljšati način življenja, a ne stvarati antagonizme.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković ističe da Ustav RS-a kaže da je to "jezik bošnjačkog naroda", ali dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) podcrtao je kako je  Ustavni sud BiH kazao  da svi autoriteti u BiH, pa i obrazovne institucije u RS-u, dužne poštovati naziv jezika onako kako ga naziva osoba koja ga upotrebljava.

- Djeca u RS-u traže da se njihov jezik u dokumentima imenuje kao bosanski jezik, a vlasti RS-a to ne poštuju upotrebljavajući formulaciju iz Ustava RS-a - pojašnjava Džaferović te je zamolio da se volja učenika poštuje u RS-u.

Džaferović je pitajući zašto se onda ne piše u knjižice "jezik srpskog naroda", odnosno "jezik hrvatskog naroda", podsjetio zastupnike kako je bosanski jezik službeni jezik u BiH kazavši da su brojni zakoni potpisani u ovom domu u čijem sadržaju stoji da su službeni jezici u BiH srpski, hrvatski i bosanski jezik.

Na diskriminaciju u školstvu upozorili su zastupnici NDP-PDP-a Momčilo Novaković i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović, pitajući gdje se u Županiji Sarajevo izučava srpski, odnosno hrvatski jezik s posebnim osvrtom na državne škole.

Novaković je iznio podatak da u Tuzlanskoj županiji samo 42 učenika izučava srpski jezik, u Zeničko-dobojskoj  u pripremi je organizacija nastave na srpskom jeziku, a za Županiju Sarajevo postoje samo podaci da 20 učenika izučava pravoslavnu vjeru, što nisu usporedni podaci.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podcrtao je da jedna diskriminacija ne može biti opravdanje za drugu, nego je potrebno rješavati te diskriminacije.

Za zastupnicu Demokratske fronte (DF) Hanku Vajzović jasna je diskriminacija ukoliko se samo jednom narodu daje deskriptivni naziv jezika, pitajući treba li se  onda u Austriji njemački jezik zvati "jezik austrijskog naroda".


Nema komentara

Anketa

Ustavi