RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zavjetno hodočašće s Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa

Napisano 14.08.2017. 23:27

U povodu proslave Patrona župe UBDM u Tolisi, kroz dane priprave za blagdan Velike Gospe, u župi su organizirani brojni duhovni sadržaji koji redovito okupljaju veliki broj vjernika  samostanskog područja Tolisa.

Šestu godinu za redom vjernici su na osobit način, velikom procesijom s Gospinim kipom, započeli pripravu za proslavu patrona župe. U procesiji koja je krenula ispred župne crkve bilo je oko 1400 vjernika i na putu dugom oko 20 km vjernici su pohodili kapele u Matićima, Kostrču, Ugljari, D. Mahali i Tolisi, a broj sudionika procesije od postaje do postaje je rastao. Na čelu procesije nošen je procesionalni križ, zatim barjak s Gospinim likom, (ručni rad jedne od posavskih baka, star više od stotinu godina), a nakon toga i Gospin kip iz 1827. godine. Na dolasku hodočasnika nešto prije pola noći pred crkvu u Tolisi, u koloni je bilo više od 2000 vjernika, a za sve njih, kao i brojne vjernike koji su dočekali hodočasnike, slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Zvonko Benković profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, koji je ujedno predvodio i procesiju, javlja Radio Orašje.

U svojoj propovijedi fra Zvonko je pozvao župljane da zastanu i u tišini promisle o svojim nakanama s kojima su krenuli na hodočašće. –„Više od pet sati hoda omogućilo nam je da dodirnemo Boga u svojoj duši. To je ono nešto novo što se stvara s ovim šestim hodočašćem. Stvorili smo nešto više za što vrijedi živjeti. Nadam se da naša molitva nije bila uzalud i uvijek se sjetim onih koji su ostali u kućama i nisu mogli hodati i moliti s nama. Ali uvjeren sam da su molili za nas. Ovo je događaj za dušu, događaj koji veže našu župu, ali i sve nas koji živimo i one koji više dolaze kao gosti. Drago nam je da nas mater može skupiti pod svoje krilo i u svoj zagrljaj, ali opet ostaviti dovoljno prostora da možemo i otići, da bi se bili vrijedni vratiti nazad i prepoznali što je to bitno za nas“, istaknuo je fra Zvonko  i dodao –„Nadam se da će vas Gospa kao majka vratiti u rodni kraj, a to i večeras pokazujete, jer odlučili ste doći, hodočastiti Gospi i ona vas ispunjava srećom i zadovoljstvom. Moram priznati da mi je ovo najljepša polnoćka  koju zajedno s vama već šest godina dijelim. Božićna je posebna i dobra, ali ova pod vedrim nebom kao da mene spaja s mojim dragim koji su gore na nebu. Kao da ta veza s ovim nebeskim svodom u mojoj i vašoj duši postane nešto više.

Gvardijan fra Mario Jurić zahvalio je svim hodočasnicima koji su ustrajnom molitvom obilježili šesto hodočašće kroz sela župe Tolisa. Ove godine čast da kolica s kipom Gospe voze cijelom trasom hodočašća, pripala je profesorima oraških srednjih škola. Za iduću godinu već su se najavili predstavnici Udruge HVIDR-a koji žele biti na čelu hodočasničke kolone i na taj način obilježiti svoju 25.obljetnicu.

Student bogoslov treće godine na franjevačkoj Teologiji u Sarajevu, fra Mislav Jozić iz Rame o hodočašću u župi Tolisa, kaže slušao je s više strana i vidio dosta lijepih priloga na internetu. Zainteresirala ga je priča fra Zvonke Benkovića i za Uskrs je obećao da će doći i hodočastiti skupa s vjernicima župe Tolisa. Dijelom procesije nosio je križ, što ga je kaže ispunilo ponosom. -Nije naporno, molimo se, pjevamo i polako hodamo, a lijepo je vidjeti da je najviše mladih osoba u koloni. Ovakva hodočašća šalju jaku i snažnu poruku, ne samo vjerničkom puku u toliškoj župi, nego mnogo šire. To je poruka zajedništva i mira u molitvi dragoj Gospi, poručio je fra Mislav Jozić.

Najstariji u koloni hodočasnika, Marijan Mišković, 74-godišnji umirovljenik bez obzira na godine, sve je podnio bez teškoća i s osmjehom na licu. -Uz mlade je sve lakše, ali ima neka sila koja me tjera da ne razmišljam o umoru i putu dugom 20 km. Sve je lakše raditi s molitvom i pjesmom na usnama, kazao je Marijan Mišković – Jane koji je sa suprugom Ružom i brojnim hodočasnicima pohodio kapele u župi Tolisa. Na blagdan Velike Gospe svečanu svetu misu u 11,00 sati predvodit će fra Pavo Filipović iz D.Mahale, voditelj Hrvatske Katoličke Misije u Ahenu u Njemačkoj. Na proslavu patrona župe stići će stotine hodočasnika iz posavskih župa.


Nema komentara

Anketa

Ustavi