RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zavod za javno zdravstvo HBŽ upozorava na nedostatak cjepiva protiv gripe

Napisano 02.10.2017. 23:15

Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije prije desetak dana uputio je županijskoj Vladi zahtjev za financiranje kupnje cjepiva protiv gripe i cjepiva protiv bjesnoće, međutim Vlada o tom zahtjevu još nije odlučila.

- U zahtjevu smo od Vlade zatražili iznos od 10.000 KM, ali odluku i povratni odgovor još nismo dobili - izjavila je Feni ravnateljica tog zavoda Dijana Mamić, napomenuvši kako je do sada prijavljeno oko 200 zainteresiranih za cijepljenje.

Dodala je kako se još uvijek vrše upisi i registracija te da ukoliko bi se dobilo cjepivo, kao i svake godine raspodjela bi se izvršila sukladno broju stanovnika koje pokrivaju općine te županije.

Po njezinim riječima, cjepivo uglavnom bude podijeljeno umirovljenicima, kroničnim bolesnicima, socijalno ugroženim i ostalim građanima koji se na vrijeme upišu na besplatno cjepivo.

Pravo na besplatno preventivno cjepivo ima i medicinsko osoblje s pacijentima na Odjelu hemodijalize u Županijskoj bolnici u Livnu, Udruženje dijabetičara Livno, nepokretni i članovi Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, djeca s posebnim potrebama te osoblje i štićenici dva staračka doma na području Tomislavgrada.

"Optimalno vrijeme za cijepljenje upravo je pred nama. Gripe još nema, a do njene pojave postigla bi se zaštita, odnosno formirala bi se antitijela", poručila je ravnateljica nadajući se da će Vlada što ranije odobriti sredstva.

Inače, Federalni zavod za javno zdravstvo obavijestio je kako od 2. listopada 2017. službeno počinje sezona gripe te podsjetio zdravstvene ustanove na praćenje i obvezno tjedno prijavljivanje gripe i stanja sličnih gripi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi