RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog korupcije: Američki senator traži zabranu putovanja i zamrzavanje imovine bh političara

Napisano 07.02.2016. 18:09

Američki senator Roger Wicker pozvao je tajnika SAD-a Johna Kerryja na rješavanje problema pogoršavanja korupcije u Bosni i Hercegovini koji uključuju regulatorne institucije i političke dužnosnike na visokom nivou.

"Ova vrsta korupcije smeta gospodarstvu Bosne i Hercegovine. Krade se prosperitet od građana, paralizirajući napredak ka europskim integracijama, uključujući i investicije iz Sjedinjenih Američkih Država", napisao je senator Wicker.

U pismu se ohrabruju Obamine administracije da se osiguraju dodatna sredstva za otkrivanje i dokumentiranje koruptivnog ponašanja u Bosni i Hercegovini i da se poduzmu konkretni koraci - kao što je potencijalno uskraćivanje viza i oduzimanje imovine - kako bi bh. dužnosnici bili odgovorni za uključivanje u korupciju.

U studenom 2015, senator Wicker i komesar senator Jeanne Shaheen predstavili su zakona u Senatu, prema kojem će osnovati nezavisni fond, po uzoru na američke programe koje su podržali gosodarstva centralne i istočne Europe nakon pada Berlinskog zida sa oko 10 milijardi dolara u javnom i privatnom sektoru.

Plan je da zakonodavstvo promovira privatni sektor u Bosni i Hercegovini tako što će ovlastiti fond za korištenje do 30 milijuna dolara u narednih 15 godina, kako bi američki investitori ulagali u bh. gospodarstvo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi