RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog snažnog razvoja, broj pučana u općini Čitluk stalno se povećava

Napisano 04.02.2016. 12:12

Poznato je kako su Brotnjaci stoljećima mukotrpno živjeli uzgajajući duhan i vinovu lozu kako bi svojim vlastodršcima platili porez i nekako preživjeli. Hrvatima Brotnja osobito teško bilo je u vrijeme totalitarnog komunističkog sustava koji je, propagirajući jednakost svima, bezrazložno i bezobzirno Hrvate proglašavao za državne neprijatelje za koje nije bilo nikakva posla. Budući da su komunističke vlasti desetljećima sustavno zatirale sve pokušaji Brotnjaka da učine nešto u smjeru razvoja svoga kraja, nije preostajalo ništa nego da iz siromaštva odlaze u svijet “trbuhom za kruhom”. Prema njemačkim podacima iz 1971. godine, od ukupnog broja Hrvata na privremenom radu u toj zemlji, čak 14,1 posto bilo je Hrvata iz Čitluka. No, Brotnjaci svoj zavičaj, svoje rodno Brotnjo, nikada nisu zaboravljali, uvijek su s poštovanjem i ljubavlju njemu vraćali, pomagali njegov razvoj i ulagali i školovanje i osposobljavanje svoje djece.

No, tek nakon demokratskih promjena, Brotnjaci su počeli sami odlučivati o svojoj sudbini te odlučno i jedinstveno krenuli u izgradnju infrastrukture, razvoj gospodarstva, poljoprivrede, turizma, gradnju vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih objekata i ostalih sadržaja. Među prvima u BiH asfaltirali su sve lokalne ceste, uveli telefone te u svako selo i svaku kuću u Brotnju priključili na gradski vodovod. Posljednjih dvadesetak godina Brotnjo jer doživjelo gospodarski, duhovni, kulturni i društveni preporod, po čemu Čitluk spada među razvijenije općine u BiH. Naime, početkom prosinca 2015. godine u toj općini bilo je zaposleno čak 6112 osoba. Sve su to razlozi zbog kojih mladi ljudi iz Brotnja više ne odlaze, nego u njemu ostaju.

Kažimo i to da je daleke 1971. godine u općini Čitluk bilo je 15.055 stanovnika, od čega je bilo 98,2 posto Hrvata; 1981. godine 13.799 Hrvata, 1991. godine 14.823 Hrvata, a prema posljednjem popisu, broj stanovnika u toj općini povećao se na čak 18.553 uglavnom Hrvata.

Stoga se sa sigurnošću može reći kako je općina Čitluk jedna od rijetkih u BiH u kojoj se broj stanovnika nakon demokratskih promjena osjetno povećao.


Nema komentara

Anketa

Ustavi