RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zemljište oduzeto Hrvatima Bošnjaci žele prodati Arapima

Napisano 09.09.2014. 11:51
Jajce

Već dva mjeseca u Jajcu nije zasjedalo Općinsko vijeće niti je sazvan nastavak sjednice koja je prekinuta početkom srpnja, a razlog prekida je traženje Edina Hozana (SDA), načelnika općine Jajce, da se na dnevni red uvrsti i prodaja zemljišta na Plivskim jezerima gdje bi se gradio hotel, a želju za gradnjom na ovoj lokaciji izrazili su Kuvajćani. Realiziranju investicije usprotivili su se politički predstavnici hrvatskog naroda jer zemljište koje bi Hozan prodao trebalo bi biti predmetom restitucije.

Naime, kako piše Večerenji list, u prošlom komunističkom sustavu oduzimano je zemljište uz minimalne naknade Hrvatima s ovog područja čiji se potomci ne žele odreći prava na imovinu. Njih više od 60 potpisalo je peticiju kojom traže da se zaustavi prodaja zemljišta na koje i oni imaju pravo koje bi mogli ostvariti donošenjem Zakona o restituciji.

Mještani se plaše da će se na ove prostore naseliti stanovništvo iz islamskih zemalja, kao što postoje nakane i u drugim krajevima BiH.

Načelnik Hozan kaže da nije razgovarao s investitorima iz Kuvajta, a u prodaji zemljišta, pozivajući se na regulacijski plan, ne vidi nikakvih formalno-pravnih prepreka.

“Za zemljište koje je nekad oduzeto, vlasnicima je isplaćena naknada i time je stvar riješena. Ono se sad vodi kao zemljište u općinskom vlasništvu i želimo ga staviti u funkciju razvoja turizma. Neki turistički objekti već su izgrađeni na Plivskim jezerima, a planom je predviđena i gradnja novih”, kaže Hozan za Večernji list.

No, Branko Bungić (HDZ BiH), predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce kaže da Općina Jajce još nije donijela  prostorni plan, a bez njega nema ni urbanističke suglasnosti.

” Dok ne budemo imali svoju prostorno-plansku dokumentaciju, ovakve točke se ne mogu stavljati na dnevni red“, kaže Bungić koji sjednicu Općinskog vijeća neće sazvati do postizanja političkog dogovora kojim bi se odblokirao rad OV Jajce, formiranog dogovorom, među ostalim, i SDA i HDZ BiH.

Marko Saraf, predsjednik OO HDZ BiH Jajce naglašava kako u potpunosti stoji iza zahtjeva koje su u peticiji iznijeli mještani Plivskih jezera i okolnih naselja, a koji smatraju da imaju pravo odlučivati o sudbini zemljišta koje je nekad oteto njihovim očevima i djedovima.

“Stat ćemo iza zahtjeva Hrvata, potomaka onih kojima su komunisti oduzeli zemljište jer njihovo je pravo dobiti sve informacije o projektu, ali o odlučivati hoće li ga uopće biti”, kaže Saraf.

Načelnik Hozan kaže da za javnom raspravom nema nikakve potrebe i da za njezino organiziranje nema nikakvog uporišta. Čak nam je u telefonskom razgovoru kazao i kako smatra da tema oko izgradnje hotela nije priča za javnost iako zbog te priče Općinsko vijeće ne zasjeda mjesecima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi