RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žilić i Gakić optuženi za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu

Napisano 20.09.2014. 18:33
Konjic

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Rame Žilića, rođenog 12.10.1953. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, nastanjen u Konjicu, državljanina BiH i Esada Gakića, rođenog 08.5.1957. godine u mjestu Gakići, općina Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su nečovječno postupali sa zatvorenicima, u prostorijama osnovne škole ‘Musala’, općina Konjic, gdje su bili zatvoreni civili hrvatske i srpske nacionalnosti, nanoseći im velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta kao i povrede osobnog dostojanstva.

Optuženi se terete da su tijekom 1993. i 1994. godine, u više navrata mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, više zatočenika hrvatske i srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi osobno, nanosili teške ozljede žrtvama, koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava, te seksualno zlostavljali i ponižavali zatočenike. Zatočenicima su ozljede nanošene raznim predmetima, te su im po tijelima gašene cigarete, a mučeni su i s užarenim predmetima.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi