RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zločin bez kazne: Prije 23 godine Armija BiH je protjerala 18.000 travničkih Hrvata

Napisano 08.06.2016. 12:08

Općinski odbor HDZ 1990 Travnik podsjetio je kako se na današnji dan, 8. lipnja, navršava dvadeset treća obljetnica stradanja Hrvata u travničkome kraju, a kako pravosuđe uopće ne reagira na taj zločin.

- Toga je dana  ubijeno 137 Hrvata vojnika i civila, a sa svojih ognjišta u Travniku je pred napadima Armije R BiH od 4. do 8. lipnja protjerano blizu 18 000 Hrvata - navode u svom priopćenju iz OO HDZ 1990 Travnik.

- Na taj dan 1993. godine u ranim jutarnjim satima počeo je masovni napad Armije R BiH iz više smjerova na istočni i sjeveroistočni dio općine Travnik, na ona naseljena mjesta u kojima su živjeli Hrvati. Napad je počeo u 4,30 sati iz  smjera Zenice na Ovnak, Grahovčiće, Čukle, Orašac, Rudnik Bila, dok je drugi smjer napada bio iz rejona Mehurića prema Podstinju, Gornjim Maljinama, Radonjićima, Bukovici i Gučoj Gori. Napad je bio usmjeren na područje dvije katoličke župe i to Brajkoviće i Guču Goru gdje su Hrvati stoljećima živjeli. Svrha napada je bila protjerivanja Hrvata s preostalog dijela općine Travnik s kojega još nisu bili protjerani - podsjećaju iz OO HDZ-a 1990.

Samo na Bikošima je, napominju u priopćenju, tada strijeljano 36 zarobljenika i civila, a posmrtni ostatci nekih od njih ni do danas nisu pronađeni.

Nažalost, ističu iz OO HDZ 1990. Travnik, pravosuđe već više od dvadeset godina uopće ne reagira na ta događanja.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi