RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zovko: Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da je BiH danas nefunkcionalna država u svim svojim segmentima

Napisano 02.03.2015. 11:03
Jure Zovko

Hrvatski narodni sabor (HNS) razmatrajući stanje u toj zemlji te položaj hrvatskog naroda, prihvatilo je deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je, podupro nastojanja u stvaranju jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH i uputio pismo potpore.

Međutim, članica vladajuće koalicije Demokratska fronta (DF) te oporbena Socijaldemokratska partija (SDP BiH) nazvali su to nasrtajem na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnim osnovama.

Retorika je išla do te mjere da su Karamarka i njegov HDZ nazvali Jobbikom, inače mađarskom fašističkom strankom.

Predsjednika HDZ-a potom su optužili za ratnohuškačke izjave i pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva retorikom koja je neprimjerena današnjem demokratskom svijetu.

Da podsjetimo: Karamarkovu izjavu oštro su osudili Nermin Nikšić, predsjednik bosanskohercegovačkih socijaldemokrata,  Željko Komšić, predsjednik građanske  Demokratske fronte te Šefik Džaferović, predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH i visoki dužnosnik bošnjačkog SDA”, komentira i povjesničar i filozof Jure Zovko.

Karamarko  svojom izjavom zapravo nije  tražio za tamošnje Hrvate ništa osim onoga što im je ustavom i Daytonskim sporazumom zajamčeno,  dakle pravo da budu i ostanu konstitutivan narod u BiH.

Ako  je Karamarko rekao da je krajnje vrijeme da “legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu”, odnosno, “nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana”, jamačno je dao dobru dijagnozu tamošnjega stanja stvari na političkoj sceni.

Naime, ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da je BiH danas nefunkcionalna država u svim svojim segmentima vlasti te da se to mora što prije promijeniti, pogotovo ako se BiH želi jednoga dana uključiti u euro-atlantske integracije.

Ako je riječ o državi s tri konstitutivna naroda, razumljivo je to što Karamarko izražava svoju želju da se BiH  uredi kao  “decentralizirana, pravna i socijalna država sastavljena od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.”

Očito su nakon nepromišljenoga napada na čelnika hrvatske oporbe pale maske kod nekih bošnjačkih političara pa je postalo razvidno da zagovaraju unitarni model države u kojoj su  Hrvati poželjni samo ako se ponašaju poput Željka Komšića koji je bio izabran za predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH, iako je za njega glasovalo manje od jedan posto glasova tamošnjih Hrvata.

Karamarko je prvi političar iz Hrvatske koji je ponovno, nakon dugo vremena, artikulirao ustavnu obvezu brige o Hrvatima izvan Domovine pa u tom smislu treba pozdraviti njegovu izjavu. Nadam se da će to uskoro učiniti i premijer Milanović. A bosansko-hercegovačka gospoda koja su istrčala s nepromišljenom izjavom imat će vremena  korigirati svoju neobuzdanu retoriku.

 

Jure Zovko je redoviti  član uglednih filozofskih akademija L’Institut international de philosophie (Paris) i L’ Académie Internationale de Philosophie des Sciences (Bruxelles). Izabran je 2012. zaConseiller du comite´ de cooptation de Institut International de philosophie (Paris). Dopredsjednik je ugledne filozofijske udruge Internationale Hegel-Gesellschaft.

Suizdavač međunarodnog časopisa Hegel-Jahrbuch te niza Hegel-Forschungen kod uglednog izdavača Walter de Gruyter. Ugledan je stručanjak za klasičnu njemačku filozofiju koji je radove objavljivao kod izadvača Frommann-Holzboog, Felix Meiner, Schoeningh, Reclam.


Nema komentara

Anketa

Ustavi