RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zvizdić: Ako se depolitizira, pitanje Pelješkog mosta će biti brzo riješeno

Napisano 19.10.2017. 22:20

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu izjavio kako očekuje da bi se pitanje izgradnje Pelješkog mosta, ako se uspije depolitizirati i vratiti u standarde međunarodnog prava i međunarodne struke, moglo brzo i uspješno riješiti u narednih nekoliko mjeseci.

Kazao je kako je dobio pismo od premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je, kako kaže, iskazao volju, želju i namjeru nastaviti razgovore kako bi riješili dva pitanja - zahtjev Hrvatske da poveže svoju teritoriju i zahtjev BiH da dobije međunarodni koridor do otvorenog mora, onaj koridor koji je u skladu s međunarodnim konvencijama i na kojem ne može biti bilo kakve kontrole ili uvjetovanja od bilo koga.

- Zbog toga će moj prijedlog biti da se što prije sastanu stručni timovi. Ali ovaj put čini mi se da bi velika korist i najvažnija stvar bila da medijator takvih procesa bude Europska komisija, kako bi svi zajedno došli do rješenja koje će zadovoljiti i BiH i Republiku Hrvatsku - smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić napominje da izgradnju Pelješkog mosta „nije pratila dinamika određivanja međunarodnog koridora koji bi BiH povezao s otvorenim morem“.

- To je sva suština. Možda je u konačnici došlo do pogrešnog razumijevanja stava BiH prema Pelješkom mostu. BiH nema ništa protiv da europski kontinent sebe poveže unutar granica EU, ali govorimo o dva prava. Hrvatska traži pravo da gradi most, mi tražimo pravo na otvoreni koridor. Kada se utvrdi ta granica znat ćemo je li jedno pravo u koliziji s drugim. To je u principu sva suština. Ne možemo doći do toga samo političkim izjavama. Možemo samo putem komisija koje već postoje - naglašava Zvizdić.

Dakle, ističe on, postoje državne komisije za granicu.

- One trebaju završiti svoj posao, ali ovaj put mi predlažemo da to bude, na neki način, pod kontrolom ili supervizijom Europske komisije kako se ne bi ponovila ista situacija da se tri, četiri ili pet pisama šalje dužnosnicima Europske komisije. To moramo sada uraditi u marginama struke. To je sav zahtjev - zaključio je Zvizdić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi