RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Aluminij: Odšteta radnicima omča oko vrata kompaniji

Napisano 06.12.2014. 21:25
Direktor Aluminija Nikica Ljubić

Iako je Vlada FBiH, sada već u tehničkom mandatu, zadužila rukovodstvo mostarskog Aluminija da krene s procesom isplate odšteta bivšim radnicima kompanije, uključujući i uvezivanje radnog staža, čini se kako to ipak neće ići glatko. U Aluminiju odštete bivšim radnicima vide kao novu ''omču oko vrata''.

Naime, Vlada FBiH je u četvrtak zadužila Upravu Aluminija da od 15. prosinca krene zaključivati sporazume o odštetama s bivšim radnicima po kronološkoj dostavi kompletne dokumentacije. Procjenjuje se kako odštetu treba dobiti 1700 radnika.

 

Žrtva radnika

U pismu koje je danas Uprava Aluminija poslala Vladi FBiH stoji kako još uvijek nemaju službeni popis radnika koji trebaju dobiti odštetu. Službeni popis s imenima bivših djelatnika Aluminija, određenih za odštetu odnosno za uvezivanje nedostajućega staža, Vlada nikada nije dostavila.

-Istodobno iz medija iščitavamo obveze kojim nas po ovomu pitanju zadužujete zaključcima s posljednja dva zasjedanja Vlade. Primorani smo obratiti Vam se na ovaj način i pozvati Vas na preispitivanje Vašega odnosa prema našemu poduzeću, stoji u pismu koje su direktor Aluminija Nikica Ljubić, predsjednik Udruga malih dioničara-djelatnika Aluminija DIAL Pavo Barišić i predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Dinko Marić, poslali premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energetike, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju..

Aluminij je, vele, prije samo nekoliko mjeseci bio na rubu opstanka, teško pogođen posljedicama svjetske krize. Radnici, dodaje se, godinama podnose ogromnu žrtvu u borbi za oporavak ove tvornice koja, u mnogočemu, znači život i dobrobit šire društvene zajednice.

-Podsjećam kako je predstavnik naše sindikalne organizacije sudjelovao u radu mješovitoga povjerenstva koje je sastavljalo popise s imenima bivših djelatnika, u svrhu njihovih obeštećenja, i stoga su djelatnici Aluminija jako dobro upoznati s cjelokupnim postupkom. No, umjesto pristizanja službenoga, ovjerenoga popisa, danas se pitaju što ova zaduženja i nalozi za žurnim početkom isplata zapravo znače. Aluminij niti u jednomu trenutku nije načinio odmak od svojih obveza, koje smo preuzeli potpisivanjem Aneksa br. 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, dapače ispunili smo ih gotovo sve, stoji u pismu.

Vlada je imala samo jednu obvezu – subvencionirati proizvodnju Aluminija iz svojih sredstava, što nikada nije izvršila niti spomenula od lipnja 2013. godine. U pismu stoji i kako se Ljubić i ostali ne mogu oteti ''neugodnomu dojmu dok iščitavamo zaključke Vlade, u kojima izvješćujete javnost o tolikomu broju odobrenih subvencija i financijskih konsolidacija za čitav niz gospodarskih subjekata u BiH, između kojih se samo Aluminij uvijek istakne s novim zaduženjem, s novom obvezom – uvijek na strahovitu financijsku štetu naše tvornice''.

 

Omča

-Aluminij, u ovomu trenutku, konačno može kazati kako vidi tračak nade, kako je krenuo putom oporavka i uistinu nam ne treba nova omča oko vrata. U okolnostima značajno smanjenih osobnih dohodaka naši djelatnici rade u izrazito teškim uvjetima, pogoršanim činjenicom da vodimo tvornicu u krajnje riskantnomu režimu rada, bez zaliha nužnih sirovina i zamjenskih dijelova, bez mogućnosti remonta elektrolitičkih ćelija, s oskudnom mogućnosti nabave nužne radne i zaštitne opreme, žale se Ljubić i ostali.

No, zato, tvrde, uspješno izmiruju svoje tekuće obveze prema dobavljačima i povjeriteljima, a počinju smanjivati i preuzete obveze iz ranijih vremena. Jedino jak i postojan Aluminij bio bi u mogućnosti izmiriti sve svoje obveze.

-Iz ovoga razloga osjećamo dužnost i obvezu jasno kazati kako Aluminij treba pomoć svoje vlade u rješavanju ovoga osjetljivog pitanja, a socijalna pitanja i socijalne kategorije, u prvomu redu bivših i sadašnjih radnika, najosjetljivija su pitanja naše svakodnevice. Aluminij želi izvršiti svoje obveze, ali ne može biti jedinim nositeljem tereta tih obveza, napose jer još uvijek radimo u uvjetima dijelom blokiranih bankovnih računa, dodatnih opterećivanja naše radničke populacije koja nam priskače u pomoć i izvan svojih redovitih satnica, čak i tijekom noćnoga rada, i koja podnosi žrtvu zarad cjelokupne zajednice, a koja neće pristati na nejasno stanje u kojemu Aluminij preuzima teret za teretom, dok Vlada uporno šuti kada postavljamo pitanje one jedne jedine obveze, poručio je Ljubić.

U stanju, kako su naveli, u kojemu uspješno, ali ipak jedva namiruju tekuća potraživanja, uz sva postojeća dugovanja, ne mogu pristati na nova bez potpore i konkretne financijske pomoći na koju se Vlada FBiH obvezala.

 

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi