RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Apple ima više gotovine od američke vlade

Napisano 07.08.2011. 04:29

Kada je Apple prošli tjedan objavio da ima 76 milijardi dolara u gotovini, mnogi su nagađali da je to dovoljno za kupnju Goldman Sachsa ili Facebooka. Štoviše, Apple danas ima više gotovine i od vlade SAD-a.

Prema posljednjoj objavi američkog ministarstva financija, Washington u ovom trenutku ima ukupni operativni saldo od "samo" 73,768 milijardi dolara. To je za čak dvije milijarde dolara manje od keša kojim raspolaže Apple. Drugim riječima, kompanija Stevea Jobsa likvidnija je od jedne od najrazvijenijih zemalja na svijetu.

To je zato što Apple zarađuje više nego što troši, a američka vlada ne. Dapače, u velikim je problemima jer Kongres nikako da odobri povećanje limita zaduženja federalne države preko 14,3 bilijuna dolara, koliko iznosi američki nacionalni vanjski dug.

SAD su trenutačno u jednoj od najlošijih financijskih situacija u posljednjih pedesetak godina i cijeli svijet čeka hoće li proglasiti bankrot ili će se republikanci i demokrati ipak uspjeti dogovoriti oko podizanja limita zaduživanja. Ako se to ne dogodi, svijet bi mogla pogoditi nova velika ekonomska kriza.

S druge pak strane, Apple proživljava najbolje godine u svom poslovanju.


  • U svom nedavno objavljenom financijskom izvješću, Apple je objavio da je u posljednja tri mjeseca prodao više od 9 milijuna iPadova, i gotovo 20 milijuna iPhonea.

Nema komentara

Anketa

Ustavi