RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Autocesta donijela promjene u prometnoj infrastrukturi

Napisano 26.09.2013. 14:29
Autocesta donijela promjene u prometnoj infrastrukturi

Izgradnjom poddionice autoceste Bijača - Kravica dužine pet kilometara i graničnog prijelaza Bijača na koridoru Vc, dogodile su velike promjene u prometu i prometnoj infrastrukturi na području Ljubuškog. Znatno se povećao kamionski promet, kroz Ljubuški svakodnevno prolaze brojni kamioni, tegljači, prikolice, cisterne... Prometuju istočnom ljubuškom zaobilaznicom i na raskršću na Teskeri odvajaju se i skreću prema autocesti i graničnom prijelazu Bijači i obratno.

Regionalna cesta

No, da bi se od Ljubuškog bez većih teškoća došlo do autoceste, točnije čvorišta Zvirići i obližnjeg graničnog prijelaza Bijača, trebalo je obnoviti stare i oronule regionalne dionice od Bijače do Teskere, R 423, i djelomično od Teskere do zaobilaznice i ulaza u grad, R 424. To je i učinjeno tako da je Ljubuški dobio oko 10 km obnovljene, točnije nove regionalne ceste. Sve je to rađeno i financirano u sklopu izgradnje poddionice autoceste Bijača - Kravica. No, to nije sve. Ovih dana završeno je još jedno važno prometno čvorište, a riječ je o kružnom toku u južnom dijelu Ljubuškog na križanju Ulice bana Jelačića i Ulice Stjepana Radića. Radi se o razmjerno velikom čvorištu na kojem se spajaju ceste iz četiri smjera, a jedan od njih je i onaj koji s obilaznice vodi prema graničnom prijelazu Bijači. Bilo je zahtjevno, posebice što se tiče odvodnje površinskih voda i veoma dobro je to riješeno. Kod Vatrogasnog doma napravljen je veliki upojni bunar i on skuplja velike količine vode.

Radovi trajali dva mjeseca

Odvodnju je radio podizvođač ljubuško poduzeće “TD company”, a sve ostale radove poduzeće “Putovi Grude”. No, osim odvodnje, naglasak je bio na preciznoj izvedbi nagiba, kosine, to je jako osjetljivo tako da voda ne leži na asfaltu. Radovi su trajali oko dva mjeseca - kaže voditelj gradilišta Josip Iličić, dipl. ing. građevine, zaposlen u poduzeću “Putovi Grude”.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi