RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH na kraju siječnja imala rekordnih 70.146 blokiranih računa poslovnih subjekata

Napisano 05.02.2016. 19:06

BiH na kraju siječnja imala je rekordnih 70.146 blokiranih računa poslovnih subjekata, a 43.577 tvrtki imaju blokiran bar jedan račun.

Podatcima ne treba neki poseban komentar osim kako situacija izmiče kontroli, te kako se broj blokiranih računa penje iz mjeseca u mjesec. Primjerice, u podacima koje je Centralna banka BiH objavila za prošli mjesec bilo je blokirano 69.650 računa poslovnih subjekata, dok je 43.265 tvrtki imalo blokiran bar jedan račun.

Kako je u BiH zbog brojnih problema teško poslovati, ponajviše zbog loše političke i poslovne klime, što je prepoznala i Europska unija, te je kroz novi pristup BiH u prvi plan gurnula socioekonomsku problematiku, piše Dnevni list.

 

Porast blokada

Novi izvještaj o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH sadrži 2.821 stranicu na kojima su pobrojani pravni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih poduzeća, trgovina, frizerskih salona, benzinskih postaja, ljekarni, stomatoloških ordinacija i slično. Na popisu su i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi, ali i taksisti, autoprijevoznici, kao i drugi privatnici.

– Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, s obzirom na to da je u tim gradovima najviše registriranih pravnih subjekata, navode iz CBBiH.

Podsjećanja i usporedbe radi, u prvom izvještaju, koji je objavljen početkom studenog 2012. godine, bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 tvrtki imale su blokiran bar jedan bankarski račun. Prema tome, u nešto više od tri godine broj blokiranih računa gospodarskih subjekata porastao je za 12.108. Uz ovaj negativan indikator spomenuti ćemo i to kako je naša zemlja rangirana je na 108. mjestu na globalnoj ljestvici ekonomskih sloboda, koju tradicionalno objavljuju Heritage Foundation i Wall Street Journal.

Ovo predstavlja pad za 11 mjesta u odnosu na prethodni izvještaj, kada je bila na 97. mjestu, pri čemu smo najveći pad imali u oblasti regulatorne učinkovitosti i otvorenosti tržišta, te se u izvještaju i dalje tretiramo kao “uglavnom neslobodna” zemlja, prenosi Indikator.ba.

 

Korupcija

Skor ekonomskih sloboda u BiH je 58,6 i pao je za 0,4 poena u odnosu na prethodnu godinu, što nas svrstava na 108. najslobodniju svjetsku ekonomiju među 178 država, a 39. u Europi.

Navode kako se nakon nekoliko godina skromnog rasta, ekonomski učinak pogoršao, uglavnom zbog globalnog ekonomskog usporavanja, ali i zbog nedostatka napretka u poboljšanju regulatorne efikasnosti i politika otvorenog tržišta. Nadalje, navodi se kako država kontrolira veliki broj tvrtki, a privatizacija je praktički u zastoju.

– Iako su javne nabavke jedan od glavnih izvora korupcije i prevare u BiH, vlade ignoriraju pozive na značajniju borbu protiv korupcije. Kompleksan sustav vlasti pogoduje zastoju, sprečava reforme i uzgaja jednu od najvećih neformalnih ekonomija u regiji, stoji u izvješću.

Bilo kako bilo, i ova dva indikatora, uz brojne druge, još jednom zorno pokazuju gdje smo trenutno, odnosno kako je pred nama mnogo rada. Jesu li vlasti spremne na reforme, i u njihovom provođenju krenuti od sebe, ostaje još uvijek otvoreno.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi