RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH najsiromašnija u regiji i Europi

Napisano 30.06.2014. 16:50
BiH najsiromašnija u regiji i Europi

Najbogatije zemlje Europske unije su Luksemburg i Njemačka. Daleko siromašnije od njih, a i najsiromašnije u EU-i su Bugarska i Rumunjska. Zemlje regije su i dalje manje razvijene i od najsiromašnijih članica EU-e. Ako se gledaju ti podaci, Bosna i Hercegovina je na začelju liste...

Bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku se, kao pokazatelj ekonomskih aktivnosti u usporedbi s brojem stanovnika, često koristi kao mjerilo bogatstva društva. Zato, europski statistički ured Eurostat koristi podatke usuglašene sa paritetom kupovne moći, kako bi se usporedile različite zemlje. Stvarna pojedinačna potrošnja je, kako navode u Eurostatu, bolji pokazatelj standarda, budući da uključuje sva dobra i usluge koje su pojedinci potrošili, nezavisno od toga da li su za njih platila domaćinstva, država ili neprofitni sektor. Time se u procjenama briše razlika između zemalja sa različitim zdravstvenim i obrazovnim sustavima. Po svim tim podacima, kako navodi Euractiv.rs, zemlje regije u prethodne dvije godine nisu ostvarile pomak u približavanju razine ekonomske aktivnosti i blagostanja stanovništva prosjeku EU.


U regiji najbolje “stoji” Crna Gora, sa BDP-om od 42 posto europskog prosjeka i potrošnjom po stanovniku od 52 posto. Sljedeća je Srbija, čiji je BDP po stanovniku bio na 36 posto europskog prosjeka, a po stvarnoj potrošnji po stanovniku na 43 posto. Zatim slijedi Makedonija sa BDP-om po stanovniku od 35 posto i potrošnjom od 41 posto.

Na začelju su i dalje Bosna i Hercegovina, sa 29 posto prosjeka po BDP-u i 38 posto po potrošnji, i Albanija sa 30 posto prosjeka po BDP-u i 36 posto po potrošnji po stanovniku,navodi Euractiv.

Među članicama EU uvjerljivo prvo mjesto drži Luksemburg, sa BDP po stanovniku 2,64 puta višim od prosjeka EU i stvarnom potrošnjom većom za 38 postotnih bodova. Na visok BDP Luksemburga, međutim, utječu radnici koji nisu stanovnici te zemlje. Mnogo ih je, povećavaju na BDP, ali se ne računaju kao stanovnici kada se obračunava BDP po stanovniku, tako da ovaj pokazatelj treba staviti u taj kontekst, prenosi Euractiv.

Redoslijed zemalja sličan je kao i dvije godine ranije. Tako Austrija, Njemačka, Švedska, Nizozemska, Irska, i Danska imaju BDP po stanovniku između 20 i 30 posto viši od prosjeka, a Belgija i Finska između 10 i 20 posto viši. Najbliži prosjeku su Velika Britanija sa BDP-om po stanovniku 6 posto višim i Italija sa 2 posto nižim od prosjeka. 

Na samom dnu su Bugarska sa 47 posto EU prosjeka i Rumunjska sa 54 posto. Iznad njih su Hrvatska sa 61 i Mađarska sa 67 posto.

Drukciji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi