RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Blidinje: Renata pravi ljekovite preparate, Ante promovira brdski biciklizam

Napisano 19.07.2015. 13:34

Kada je 2002. godine Ante Bagarić iz Zagreba došao na Blidinje, imao je viziju taj planinski dio BiH pretvoriti u sportsku oazu. Zahvaljujući najviše Janici i Ivici Kostelić tih godina je skijanje postajalo popularno pa je i Bagarić iznajmljivao skijašku opremu, a stizali su ljudi iz srednje i južne Dalmacije. A prije gotovo 10 godina, točnije 2006., Ante je sa suprugom Renatom krenuo s proizvodnjom ljekovitih preparata. Upravo u trenutku razgovora, Renata je skupljala borove iglice za proizvodnju sirupa od borovih iglica, ulja, masti, meleme.

 

Proizvodi u ljekarnama

Njihove proizvode već koriste brojne bh. ljekarne. - Proizvodimo i žele islandskog lišaja koji je 100 posto prirodan i učinkovit kod kašlja i drugih bolesti dišnih putova, govori nam Ante dok sjedimo i razgovaramo o širokom asortimanu poslova obitelji Bagarić. Prije nekoliko godina je uz zimski turizam i ljekovito bilje Ante počeo promovirati i ljetni turizam i postao je stručnjak u svom poslu. - Kada je recesija nastupila, izgradnja i jedan razvoj ne samo Blidinja već i šire je stao. Odlučio sam krenuti u promociju brdskog biciklizma. "Biker", 1. hrvatski časopis bio je oduševljen kada je došao vidjeti kakve mogućnosti nudi Blidinje. Tada su nam posvetili četiri stranice u svome listu, naglašava za Vecernji.ba Bagarić. Kaže kako Zagrepčani i nisu bili pretjerano zainteresirani za zimski turizam jer u njemu mogu uživati u puno bližim lokacijama, no ovo sada ih je zaintrigiralo.

 

Poznati glumac oduševljen

- Svaka biciklistička radnja u Zagrebu ima promo materijal našeg biciklističkog kluba "MTB Blidinje". Tu moram istaknuti poznatog hrvatskog glumca Sašu Buneta koji je uživao u ovom krajoliku i koji uvijek lijepim riječima, gdje god gostuje i pita se o biciklizmu, ističe Blidinje i naš klub, kaže Bagarić za Večernji list BiH. Ovaj biciklistički klub prepoznali su i Nijemci koji su im zahvaljujući projektu "Help" donirali šest vrhunskih bicikala. - Nizozemci, Škoti, Englezi, Austrijanci... svi oni dolaze na Blidinje, prenoće u našem odmorištu, uživaju u hrani, s vodičem prođu cijelo Blidinje, a navečer organiziramo i zabavu uz hercegovačke specijalitete, kako bi u potpunosti uživali u čarima Hercegovine i planinskog turizma. Obiđemo stećke, Blidinjsko jezero, Masnu luku, Pločno, Stipića livadu, Šćit, Vran planinu, Kedžaru... Bagarić priča kako su nedavno boravili britanski vojnici, i to 20 njih, u sklopu obuke, a moraju odraditi rafting, sportsko penjanje, kao i brdski biciklizam, što došli na Blidinju. A ovaj 36-godišnji sportski entuzijast sa svojom suprugom Renatom i dvoje djece nastavlja razvijati Blidinje, proizvoditi ljekovite prirodne preparate, unapređivati brdski biciklizam, te zimski i ljetni turizam.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi