RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cijene električne energije u BiH moraju se smanjiti

Napisano 18.10.2013. 08:48
Cijene električne energije u BiH moraju se smanjiti

Izuzetne hidrološke prilike ove godine rezultirale su znatno većom proizvodnjom električne energije od planirane. Tako Elektroprivreda EP HZ HB, čija se proizvodnja električne energije temelji na hidroelektranama, ove godine obara brojne rekorde.

Podatci o proizvodnji

- Prema planu poslovanja za 2013. godinu, planirana proizvodnja hidroelektrana u sustavu JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar je 1376,00 gWh električne energije. Za devet mjeseci, odnosno s danom 30. rujna 2013. godine ostvarena je proizvodnja od 1939,92 gWh, što je oko 40 posto više od plana - rekli su nam u EP HZ HB. Slična situacija je u Elektroprivredi BiH. - Planirana ukupna proizvodnja električne energije u 2013. godini iznosi 7285,9 gWh. Očekivana ukupna proizvodnja električne energije u 2013. godini trebala bi biti oko 7559,5 gWh. Planirana ukupna proizvodnja električne energije u prvih devet mjeseci 2013. godine iznosi 5253,8 gWh. Ostvarena ukupna proizvodnja električne energije u prvih devet mjeseci 2013. godine iznosi 5564,1 gWh - rekla nam je Midheta Kurspahić iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH. Nakon što je jasno kako je proizvodnja električne energije znatno veća od planirane, postavlja se pitanje zašto ne dolazi do pada cijena? Nitko od strana koje mogu pokrenuti postupak promjene cijena za sada ne reagira, uključujući i Regulatornu komisiju za energiju Federacije BiH (FERK). Ista agencija je bila mnogo ažurnija kada je trebalo djelovati u suprotnom pravcu, odnosno povećavati cijene električne energije za građane. - Cijene struje trebaju pasti. Jasno je kako je proizvodnja povećana i kako se potrošači trebaju rasteretiti. Do sada smo sudjelovali u svim procesima kada su mijenjanje cijene električne enerije i tako će biti u budućnosti. Pokušat ćemo zaštiti potrošače i zato sada kažemo kako cijene struje trebaju biti manje - rekao nam je ombudsman za zaštitu prava potrošača Dragan Doko. Kao veliki problem u ovoj priči, naveo je i izostanak konkurencije na tržištu kada je u pitanju prodaja električne energije.

Nema konkurencije


Građani BiH još uvijek ne mogu birati od koga će kupovati električnu energiju, a monopolistički odnos rezultira činjenicom da niti u ovakvoj godini cijene struje neće pasti. - Mislim da ćemo gledati sasvim drugu sliku onda kada građani budu mogli birati od koga će kupovati električnu energiju. Tvrtke će se boriti za svakog kupca, a cijena će biti veliki čimbenik u toj priči. Stvaranje konkurencije je dobro za potrošače - zaključio je Dragan Doko za Večernji list.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi