RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čime se prska bilje: Zabranjeni otrovi u EU u BiH se koriste

Napisano 23.09.2016. 17:13

Dok je u Hrvatskoj zabranjeno 13 sredstava koja se koriste za zaštitu bilja, u susjednim zemljama uporaba je još uvijek dopuštena. BiH koristi ista generička sredstva, no u našoj zemlji još uvijek nije poznato hoće li se ista sredstva zabraniti i ukloniti s tržišta, piše Večernji list BiH. Ministarstvo poljoprivrede RH u utorak je izvijestilo javnost da se s tržišta Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin. Provedbenom uredbom Komisije EU o izmjeni provedbene uredbe u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, koja je stupila na snagu 22. kolovoza, propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

 

Stanje u BiH

Prema mišljenju jednog bh. agronoma s kojim smo razgovarali jučer, a koji je želio ostati anoniman, doznali smo kako još neko vrijeme neće doći do zabrane navedenih sredstava u BiH. - Svi generici koji se koriste za zaštitu bilja dolaze iz Kine, preko Balkana, Srbije... u BiH. Sve dok Srbija ne riješi pitanje uporabe generičkih sredstava, neće ni BiH, budući da se ista sredstva uvoze iz Srbije. Kada dođe do odluke da ih Srbija mora zabraniti, tada će BiH biti primorana prepisivati ista pravila, kazao je agronom s kojim smo razgovarali.

 

Zabrana korištenja

Zabranjena sredstva koja se na tržištu RH nalaze pod trgovačkim nazivima: Cidokor, Cleaness, Clinic, Dominator, Galaxia, Gallup 360, Glyfonova, Glyfos, Herkules Super, Rosate 36, Shyfo, Total 480 SL i Weedmaster u svom sastavu sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin. Uzimajući u obzir provedbenu uredbu Komisije EU, prethodno navedena sredstva za zaštitu bilja ne ispunjavaju uvjete za odobrenje stavljanja na tržište i uporabe. Od 1. listopada 2016. navedenim sredstvima za zaštitu bilja prestaje vrijediti registracija za stavljanje na tržište na području Hrvatske. Također, od 1. listopada 2016. zabranjuje se prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja. Vlasnici registracija obvezni su obavijestiti sve distributere o zabrani prodaje, distribucije i primjene zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja te povući sredstva s tržišta RH do 31. prosinca

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi