RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Devet od deset KM proračunskog novca je uzeto od građana, a sve je skriveno od javnosti

Napisano 24.10.2013. 14:21
Devet od deset KM proračunskog novca je uzeto od građana, a sve je skriveno od javnosti

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirala je promotivnu akciju ''Budžet narodu'' u okviru koje su prezentirali rezultate višemjesečnih analiza javne potrošnje, proračunskih politika i prakse na različitim nivoima vlasti.

„Vrijeme je pripreme proračuna za 2014. godinu i istovremeno zakonodavne procedure za donošenje novog zakona o Proračunima u FBiH, stoga je bitno podsjetiti javnost i političare da je proračunska politika ogledalo svake vlasti i njen najvažniji instrument“, kazao je projekt- menadžer u CCI Adis Arapović.

Podsjetio je da je od deset KM proračunskih prihoda, više od devet novac uzet od građana po osnovu različitih vrsta poreza, doprinosa, naknada, kazni i taksi. Proračunski deficit i zaduživanje rastu. Ukupan vanjski dug premašio je sedam milijardi KM, za čiju otplatu će trebati više od 20 godina. Zaduženost po stanovniku iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste.

Zbog ovih podataka podržavamo donošenje novog zakona o Proračunima, uz mnogo strožu financijsku disciplinu i fiskalnu odgovornost kompletnog javnog sektora“, istakao je Arapović.

Naglasio je i da su procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti skriveni od očiju javnosti te da nisu u funkciji rasta životnog standarda. Dodao je i da se krše zakoni i procedure, a da su revizorski izvještaji rijetko pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo. Apostrofirao je da to konačno mora prestati.

Prezentirao je i podatak da u BiH godišnje bude potrošeno 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plaće i naknade zaposlenih u javom sektoru bude izdvojeno više od 29 posto ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvaja se dodatnih 18 posto ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37 posto ili 4,3 milijarde.

Ostatak je nedovoljan za elementarne javne usluge, smatra, jer se više od 84 posto proračuna potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja.

Zbog ovakvog pristupa, mišljenja je Arapović, proračuni u BiH su neodrživi, ne mogu biti razvojni, tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za financiranje birokracije i prividnog socijalnog mira.

"Iz tog razloga zahtijevamo veću uključenost javnosti prilikom donošenja proračuna, redovne parlamentarne procedure, programsko mjerenje učinka, odgovorno i racionalno trošenje proračunskih sredstava, uštede u javnom sektoru, adekvatno kažnjavanje rukovodilaca institucija koje dobiju negativno revizorsko mišljenje, te otvorenost svih segmenata proračuna prema javnosti. Konačno, tražimo potpunu proračunsku odgovornost, jer su Proračunske politike, a posebno praksa, na kritično niskom nivou ", naglasio je Arapović.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi