RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Napisano 01.08.2014. 20:26

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme te se nalazi iznad Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney, prenosi Klix.ba.

Prema modelu kojim se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta, a koji koristi podatke Euromoneya, naša zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse za bankrot od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci.

No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su svibanjske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Bjelorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mjestu zemalja koje bi mogle doživjeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Poslije nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posljedica političke krize, te problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venezuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi