RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europarlamentarka Petir na Kupresu otvorila konferenciju o šumarstvu

Napisano 09.02.2017. 22:53

Konferencija pod nazivom "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine" otvorena je u četvrtak na Kupresu, u organizaciji Šumsko gospodarskog društva Hercegbosanske šume.

Konferenciju, čiji je partner Europska udruga državnih šuma EUSTAFOR sa sjedištem u Bruxellesu, a pokrovitelj Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) i koja postaje središnje mjesto artikuliranja šumarskih i drvoprerađivačkih tema, otvorila je europska parlamentarka i članica odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta Marijana Petir, prenosi Fena.

Istaknuvši važnost konferencije, jer šalje snažnu poruku da se šume trebaju čuvati, Petir je naglasila kako su one izvrstan izvor zapošljavanja, kao i izvor ponora ugljika.

- Naše šume mogu pomoći u uvažavanju klimatskih promjena da se u njima krije bio masa i obnovljivi izvori energije. Šume su izuzetno dobre za razvoj turizma, lova i drugih dodatnih aktivnosti. Iz tog razloga ovdje s Kupresa želimo poslati poruku da šume trebamo čuvati i da u njih više ulagati i biti zahvalni svima koji sa šumama upravljaju - kazala je Petir.

Premda Europska unija nije izravno nadležna za šumsku politiku već je to na državama članicama, Petir je ustvrdila da Europska unija brine o šumama kroz zakonodavne i energetske pakete te isto tako nastoji pomoći tom sektoru u boljem razvoju.

Direktor ŠGD Hercegbosanske šume Draško Brnić ocijenio je kako su prošlogodišnji skup kao i današnja konferencija rijetkost u Bosni i Hercegovini gdje na jednom mjestu dolaze sektorski stručnjaci iz Europe.

- Ovo je jedan čisti gospodarski sadržaj koji nama u Bosni i Hercegovini nedostaje. Želja nas, koji predstavljamo ovaj sektor i šumarstvo i drvnu industriju, jest upravo da ovo bude jedan od vlasnika europske orijentacije BiH ka Europskoj uniji - kazao je Brnić.

Po njegovim riječima, cilj je konferencije poticanje šumarskog i drvoprerađivačkog sektora u zemljama jugoistočne Europe kroz unaprjeđenje poslovanja, dodatno educiranje kadrova, razmjena znanja, primjena novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja, te veće korištenje sredstava iz EU fondova.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Draško Dalić naglasak je stavio na prostor Hercegbosanske županije koji je bogat šumom, a i drvnom industrijom te je po njemu ovo vrlo značajna konferencija koja se odvija na prostoru županije.

- Želimo da se ovakav događaj i u budućnosti organizira. U tom dijelu će Vlada dati maksimalnu potporu, a sigurno i druge razine vlasti jer je kroz ovu konferenciju prepoznat naš prostor - kazao je na otvaranju konferencije Dalić.

Na dvodnevnoj konferenciji, prvenstveno namijenjenoj tvrtkama u šumarstvu i preradi drva jedinicama lokalne samouprave, državnim i međunarodnim institucijama, akademske zajednice, međunarodnim ulagačima, te ostalima uključenima u sektor šumarstva i drvoprerade boravi oko 300 sudionika te 70 izlagača.


Nema komentara

Anketa

Ustavi