RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europska inspekcija u ožujku dolazi ispitati domaći krompir

Napisano 27.12.2013. 13:18
Europska inspekcija u ožujku dolazi ispitati domaći krompir

SARAJEVO - Inspekcija europskog Ureda za hranu i veterinarstvo FVO (Food and Veterinary Office) dolazi u misiju u BiH od 24. ožujka do 4. travnja 2014. radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira u zemlje Europske unije, saznaje Fena u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

- U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može garantirati kakav će biti izvještaj FVO-a i kada će i službeno biti donesena odluka od Europske komisije DG SANCO o ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira - kazali su u ovoj upravi.

Naglasili su da je veoma  važno da FVO inspekcija dolazi u misiju u BiH poslije samo tri godine provođenja Programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru koji Uprava za zaštitu zdravlja bilja provodi u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta.

Poseban nadzor, podsjećaju, provodi se radi utvrđivanja statusa, odnosno prisustva ili odsustva (detekcije) karantinskih štetnih organizama na krompiru na mjestima ulaska pošiljki krompira, koje se uvoze u BiH, te na mjestima proizvodnje sjemenskog i merkantilnog krompira, distibutivnim centrima i mjestima skladištenja.

Na osnovu izvještaja ovlaštenih laboratorija, za sve tri godine provođenja posebnog nadzora, nije utvrđeno prisustvo najznačajnijih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji se uzgaja u BiH koji bi bili ograničavajući za izvoz u zemlje EU.

- Imajući u vidu ovu ključnu činjenicu svi u fitosanitarnom sektoru u BiH se nadaju pozitivnom ishodu ove FVO misije nakon sagledavanja ukupnog sistema u zdravlju krompira - ističu iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Iz Uprave podsjećaju da su u studenom 2012. dobili od Europske komisije upitnik - Sistem zdravlja bilja u sektoru krompira, a odgovori na taj upitnik dostavljeni su Europskoj komisiji u rekordno kratkom roku, u prosincu 2012.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je 18. veljače ove godine uputila Europskoj komisiji i služben zahtjev za izvoz krompira u zemlje Europske unije.

U međuvremenu, u kordinaciji Uprave, a uz podrušku Projekta FARMA (USAID i SIDA) u ožujku ove godine organizirana je simulacija FVO inspekcije za krompir, angažiranjem međunarodnog eksperta za tu oblast. U okviru te simulacije utvrđeni su različiti nedostaci.

Uprava je u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, uzimajući u obzir iskustva susjednih država u vezi s tom  problematikom, pokrenula aktivnosti na otklanjanju utvrđenih nedostataka koji se mogu prevazići i u tom smislu pripremila dokumente, među kojima Akcijski plan za prevazilaženje nedostataka za ispunjenje uvjeta za izvoz krompira u zemlje EU, kao i dva plana hitnih mjera za postupanje u slučaju pojave prstenaste truleži krompira, te pojave smeđe truleži krompira.

Uprava će u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, ali i proizvođačima krompira, što posebno naglašavaju, preduzimati aktivnosti na otklanjanju nedostataka.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi