RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Evo od koga možete kupovati struju

Napisano 03.01.2015. 11:33

Građani Bosne i Hercegovine od 1. siječnja mogu birati između 24 snabdjevača električne energije koji imaju dozvole za opskrbljivanje kupaca od regulatornih tijela. Tko su novi igrači koji se pojavljuju na tržištu?

Osim tri postojeće elektroprivrede, koje će i dalje dominirati tržištem, kao opskrbljivači pojavljuju se neke od jakih regionalnih, ali i europskih kompanija, piše Indikator.ba. Između ostalih, tu je slovenska kompanija GEN-I koja je 2014. okončala sa oko 680 milijuna eura prometa. Na tržištu BiH GEN-I se pojavljivao proteklih godina kao kupac električne energije od domaćih elektroprivreda. U BiH posluje putem firme kćeri GEN-I d.o.o. Sarajevo.

 

Slovenske kompanije

Slovenci su na tržištu BiH zastupljeni i sa svojom najvećom elektroenergetskom kompanijom Holdingom Slovenske elektrane (HSE), koja objedinjuje hidroelektrane i termoelektrane te je najveći trgovac električnom energijom na veleprodajnom tržištu u Sloveniji. U BiH posluje putem kćerinskog poduzeća HSE BH d.o.o. Sarajevo.

Licencu za opskrbljivača električnom energijom ima i Petrol BH Oil Company, poznat po lancu benzinskih crpki u BiH, ali koji u posljednje vrijeme sve više prometa ostvaruje na tržištu električne energije i na tom planu ima ambiciozne ciljeve.

Također tu je i Interenergo grupa iz Ljubljane, koja ima firmu u Sarajevu, a na tržištu BiH je prisutna duže vrijeme (izgrađena HE Novakovići na Ugru, u tijeku gradnja HE Medna na Sani), a dozvolu ima i slovenska Elektro energija, koja posluje putem društva u Banjoj Luci.

Pored njih kao opskrbljivači na tržištu pojavljuju se još neke kompanije koje su proteklih godina bile prisutne kao trgovci i kupci struje. To su, između ostalih Rudnap koji ima kompaniju u Banjoj Luci, kao i Energy Financing Team (EFT), koji bi prema najavama, u ovoj godini trebao završiti gradnju Termoelektrane Stanari, te se pojaviti kao značajan proizvođač električne energije u BiH. EFT, čiji je jedan osnivača Vuk Hamović, najveći je trgovac strujom u regiji, a godišnji prihod od prodaje ove kompanije premašuje dvije milijarde eura. EFT-ova kompanija u BiH ima sjedište u Bileći.

Hrvatska je na tržištu BiH zastupljena putem svoje najveće elektroprivredne kompanije Hrvatska elektroprivreda (HEP), a u BiH će se poslovima opskrbe baviti putem firme HEP-Trade doo Mostar.

 

Europski igrači

Već nekoliko godina u BiH je prisutna i kompanija Proenergy Zagreb, koja ima kćerinsku kompaniju Proenergy d.o.o. Mostar s licencom za opskrbu električnom energijom.

Od europskih igrača na tržištu BiH tu su tri švicarske kompanije. AXPO Holding posluje putem firme AXPO BH d.o.o. Sarajevo. AXPO Holding je u vlasništvu kantona Northeastern Switzerland i zajedno s partnerima opskrbljuje električnom energijom oko tri milijuna ljudi.

Drugi švicarski opskrbljivač je Alpiq, nesuđeni strateški partner Elektroprivrede BiH u gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koji posjeduje firmu u BiH Аlpiq Energija BH d.o.o. Alpiq ima vlastite hidro i nuklearne kapacitete u Švicarskoj od 6.500 megavata i jedan je od vodećih opskrbljivača u ovoj zemlji, ali isto tako poznat je i kao značajan međunarodni trgovac električnom energijom s europskim fokusom.

Na kraju, EZPADA, kompanija osnovana 2004. i već posluje u nekoliko europskih zemalja, na tržištu BiH zastupljena je kroz firmu sa sjedištem u Mostaru.

Danska je prisutna u BiH preko Danske Commodities, međunarodne energetske trgovačke i uslužne kompanije koja je osnovana 2004. u gradu Aarhusu, a posluje na više od 30 tržišta. U BiH ima svoju kćerinsku firmu Danske Commodities d.o.o. Sarajevo. Česi su zastupljeni putem kompanije Repower, inače prisutne na stržištima srednje i istočne Europe, a u BiH ima kćerinsku firmu Repower Adria d.o.o. Sarajevo

Kao opskrbljivači pojavljuju se još i Comsar Energy Trading d.o.o. Banja Luka, kompanija odranije poznata kao investiror u BiH, ali i neki drugi subjekti.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi