RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Građanima FBiH u pet godina račun za struju veći za 17 KM

Napisano 11.11.2013. 09:48
Građanima FBiH u pet godina račun za struju veći za 17 KM

Računi za struju građanima Federacije BiH neprimjetno, ali samo rastu. Naime, istražili smo koliko se prosječan račun povećavao u pet godina. Iz Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) dobili smo podatke da su od 2008. provedena tri tarifna postupka kojima su se mijenjale cijene električne energije za Elektroprivredu HZ HB, dok je Elektroprivreda BiH imala jedan tarifni postupak u pet godina. - U razdoblju od 2008. do danas za Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo proveden je jedan tarifni postupak, u 2011., u kome je došlo do prosječnog povećanja tarifnih stavova za 11,40 posto.

 

Kiša nije smanjila cijene

U istom razdoblju za Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“, dioničko društvo Mostar, provedena su tri tarifna postupka 2008. s prosječnim povećanjem tarifnih stavova od 8,12 posto, 2010. s prosječnim smanjenjem od 1,11 posto i 2012. s prosječnim povećanjem od 9,72 posto - rekli su nam u FERK-u. Matematički, to bi značilo da kupac električne energije od Elektroprivrede HZ HB koji ima prosječni račun od 100 KM, da je od 2008. plaćao 108,12 KM račun struje, 2010. 106,92 KM, te 2012. 117,31 KM. Ako uzmemo u obzir i podatak kako EP HZ HB ima oko 200.000 kupaca el. energije, dolazimo do podatka kako su građani za potrošnju električne energije platili desetke milijuna maraka više nego prije 2008. Povećanje cijena el. energije objašnjavaju, skoro svaki put su rađena zbog manjih količina padalina, što dovodi do manje proizvodnje električne energije. Povećanja cijena struje sa sobom vuku i lančane reakcije. Naime, nakon toga kreću i druga poskupljenja hrane, prijevoza... Ipak, kako je ove godine količina padalina daleko iznad prosjeka, a proizvodnja struje veća za skoro 30 posto od planirane - što je sa smanjenjem cijena struje. - Uzimajući u obzir veće ostvarenje proizvodnje u odnosu na plan, kretanje cijena električne energije na tržištu, uvećane troškove na osnovi naknada za zagađivače zraka i hidroakumulacija, uvećane troškove amortizacije u 2013., uvećane troškovima održavanja mreže i proizvodnih objekata, proces otvaranja tržišta u skorijem razdoblju, do kraja 2013., neće doći do promjene cijena el. energije - poručili su iz FERK-a.

 

Moguća nova povećanja

Nedavno je smanjenje cijena električne energije zatražio i ombudsman za zaštitu prava potrošača BiH Dragan Doko, ali očito inicijativa neće proći. Korist od ove situacije neće imati ni EP HZ HB jer se očekuje kako će krajem godine vlasnik ove tvrtke, odnosno Vlada FBiH, svu dobit prebaciti na svoje račune i s tim novcem krpiti rupe u proračunu. Zbog toga će prvo sušnije razdoblje donijeti novo povećanje cijena električne energije, bez obzira na enormnu dobit koju ove godine imaju Elektroprivrede u Federaciji BiH.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi