RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRVATI PORUČILI: Ili gradnja svih dionica, ili zaustavljanje radova

Napisano 25.03.2010. 15:38
koridor vc

Klub hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda pokrenut će zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ako se na dnevnom redu današnje sjednice ipak nađe ratifikacija kredita Europske investicijske banke isključivo za gradnju dionice autoceste od Kaknja do Zenice.

Naime, hrvatski izaslanici u ovom tijelu uvjetuju nastavak gradnje autoceste ravnopravnim tretiranjem ostalih dionica, a pogotovo onih koje prolaze kroz Hercegovinu i Posavinu. No, spomenute dionice se ne mogu početi graditi sve dok Federacija ne donese prostorni plan za koridor Vc, koji je ''zapeo'' upravo zbog političkih prepiranja oko izmještanja dionice kroz Hercegovinu.

Ravnopravan pristup

Predsjedatelj Kluba Hrvata u Domu naroda Josip Perićkaže kako prve najave oko dnevnog reda današnje sjednice ipak govore kako će se krenuti ravnopravnim pristupom za sve četiri dionice pa tako i za onu kroz Hercegovinu.

Ipak, ukoliko se na dnevnom redu ipak nađe ratifikacija kredita za dionicu Kakanj - Zenica prije nego se riješi problematika ostalih dionica, doći do ulaganja vitalnog nacionalnog interesa, potvrdio je Perić.

Pitanje Blagaja i Počitelja

Pojasnivši kako se gradnja prema Zenici može nastaviti tek onda kada se stvore uvjeti da gradnja započne i na području Hercegovine i Posavine, Perić je upozorio kako koridor Vc može odblokirati jedino kroz zajednički paket, a nikako selektivnim pristupom.

Ipak, predsjedatelj Kluba hrvatskog naroda se nada da će se provesti odluke federalne Vlade koje omogućuju kompletan pristup svim dionicama te će se na taj način izbjeći povlačenje vitalnog nacionalnog interesa.

Kažimo kako je federalna Vlada upravo jučer zadužila Federalno ministarstvo prostornog uređenja da doradi prijedlog prostornog plana koridora Vc te da u roku od šest mjesecin nakon usvajanja konačnog plana napravi dodatne analize i studije, pogotovo za spornu dionicu Mostar - Počitelj.

Tako je Vlada ipak uspjela na pola godine odgoditi rješavanje uzavrelog problema u Blagaju i Počitelju. Ipak, treba napomenuti kako jedino za dionicu od Kaknja do Zenice nije potrebno usvojiti novi prostorni plan koridora Vc, jer ona prati postojeću magistralnu cestu koja je u skladu s važećim prostornim planom Republike BiH.

(Dnevni list)


Nema komentara

Anketa

Ustavi