RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Idući mjesec BiH ostaje bez 18 milijuna KM

Napisano 16.09.2013. 11:16
Idući mjesec BiH ostaje bez 18 milijuna KM

Bosna i Hercegovina će, ako se takozvani politički čelnici ne dogovore do 1. listopada, za dva tjedna ostati bez još gotovo 18 milijuna maraka besplatnog, poklonjenog novca iz fondova Europske unije, piše današnji Dnevni list.

Istodobno, na osnovi "preko koljena" odobrenog aranžmana, vlasti će tih dana povući četvrtu tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda čije će vraćanje uz kamate ostaviti svojim nasljednicima. Za nove generacije "dobra" vijest.

U Dnevnom listu dalje se navodi kako je BiH, zbog problema tko će upravljati sredstvima/krčmiti novac iz fondova EU-a, već ostala bez gotovo deset milijuna maraka bespovratne pomoći iz fondova Europske unije namijenjene razvoju poljoprivrede i općenito ruralnom razvoju. Takozvani IPARD za razdoblje od 2007. do 2013. godine ostao je neiskorišten.

"Europska komisija je godinama pokušavala pomoći u postizanju dogovora između vladajućih političkih stranaka o pitanju upravljanja financijskom pomoći EU-a. Standardi koje moramo dostići predstavljeni su našim vlastima davne 2001. godine i identični su za sve države. Ako govorimo o potpori poljoprivredi zajedničko 'upravljačko tijelo' i platna agencija na državnoj razini, u koju bi se novac uplaćivao, bili su osnovni uvjeti", piše Dnevni list.

Pojašnjeno je kako je Europska unija namijenila dva milijuna svojih sredstava za formiranje jedne takve agencije, no i ta su sredstva ostala neiskorištena.

U međuvremenu su u RS-u odlučili formirati i "kadrovski ojačati" entitetsku agenciju za plaćanje u poljoprivredi, dok je Europska komisija krenula u otkazivanje projekata i sredstava za BiH na štetu proizvođača kojima treba zajedničko tržište uz jasnu poruku: "Bez obzira kad biste imali sve na entitetskim razinama, to nije dovoljno jer morate to imati na državnoj razini".

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi