RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Južni logor spasit će malo poduzetništvo

Napisano 14.08.2010. 13:20
Južni Logor

Malo poduzetništvo, koje je posljednjih godina na području Mostara bilo suočeno s velikim poteškoćama u poslovanju, osnivanjem poslovne zone u Južnom logoru trebalo bi napokon početi disati punim plućima. Aktivnosti vezane uz uspostavu te zone nedavno je pokrenulo Gradsko vijeće Mostara koje je odredilo da će njome, po uspostavi, na devet godina upravljati Udruženje za poduzetništvo i posao LINK.

Devet godina nedovoljno

Prema riječima Tomislava Majića, predsjednika LINK-a, u trenutku potpisivanja ugovora između Grada Mostara i ovoga udruženja, devetogodišnji rok počinje. Ukoliko ne bude nikakvih za stoja u poslovima gradske administracije, govori Majić, to bi se moglo očekivati nekada krajem 2011. Mi već tri godine lobiramo s Gradskom upravom.

Udruženje LINK je nositelj ove ideje. I prošli saziv Gradskog vijeća je donio odluku vezanu uz proglašenje po slovne zone u Južnom logoru. Međutim, zbog raznih problema u Mostaru, među kojima su i oni oko izbora gradonačelnika te usvajanje proračuna, te aktivnosti su bile u zastoju. Sama odluka Gradskog vijeća, ističe, kojom se kreće u aktivnosti potrebne za proglašenje ove poslovne zone, jako je bitna. Međutim, smatra kako devet godina, koliko je LINKU-u dano na upravljanje ovom zonom, nije do voljno razdoblje za postizanje željenih rezultata. Smatramo da je to prekratak rok, koji nije dovoljan kako bi privukao poduzetnike. Po iskustvima iz Hrvatske, stvaranje ovakve poslovne zone traje od tri do sedam godina.

Zato smatramo da je ovaj rok neadekvatan. Mi smo tražili petnaest godina, dok bi 25 godina bio optim um. Kada se stvore svi uvjeti za poslovanje, poduzetnici žele znati da na tom području mogu poslovati barem dvadesetak godina. Ispod toga, ljudi neće htjeti ulagati, istaknuo je Majić. Međutim, ova ponuda je prihvaćena jer je LINK iz neformalnih razgovora s ljudima iz Gradskog vijeća dobio naznake da bi se taj rok mogao produljiti. Smatramo kako se za to vrijeme mogu stvoriti uvjeti za neko dugoročnije poslovanje. Bitno je da konačno počnemo funkcionirati, kazao je Majić. Inače, poslovna zona mora biti ucrtana u prostorni plan Mostara. Potrebno je napraviti projekte te ih aplicirati prema raznim stranim fondovima. Majić ističe kako je LINK svjestan da Grad Mostar nema dovoljno novca kako bi stvorio sve preduvjete, pa će se stoga tažiti međunarodne donacije.

Međunarodni fondovi

Već dvije godine lobiramo u Federalnom ministarstvu razvoja poduzetništva i obrta. Ministarstvo je u federalni plan razvoja zona ubacilo ovu most arsku te zonu Gračanica kao prioritetne. Lobirali smo i u Ministarstvu gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije. Međutim, ra čunamo da će nam glavni do t ok novca stizati iz međunarodnih fondova, kazao je Majić, dodavši kako već po stoje neka obećanja za novčanu podršku.

Objedinjenje na jednom prostoru

Majić ističe kako, prema svim pokazateljima, poduzetništvo u Mostaru nazaduje. Mnogo malih pravnih subjekata se gasi. Imamo mnogo praznih prostora jer su troškovi poslovanja za male poduzetnike postali nepodnošljivi. Potrebno je razviti jednu zonu gdje bi se oni mogli razvijati, kazao je Majić. Uspostava poslovne zone u Južnom logoru, govori on, omogućit će da se oni objedine na jednom prostoru. Tu bi imali manje troškove struje, vode, održavanja objekata, konzultacija, stručne pomoći i sl. Sva imovina bi u ovoj zoni ostala u vlasništvu Grada Mostara, ali nastojat ćemo poduzetnicima omogućiti što povoljnije uvjete poslovanja, kazao je Majić.

Poslovni inkubator

Uspostavom poslovne zone u Južnom logoru, bio bi riješen i problem Poslovnog inkubatora Mostar koji je, kako ističe Majić, smješten na pogrešnom mjestu, u sklopu Željezničke stanice. Željeznice Bosne i Hercegovine sada sudskom tužbom tjeraju Poslovni inkubator iz tog prostora. Mi ćemo pokušati u po slovnoj zoni u Južnom logoru osigurati jedan objekt za Po slovni inkubator, te istom na taj način omogućiti dugoročno i kvalitetno poslovanje, kazao je Majić. Navodi kako bi se potom radilo na uspostavi službe koja bi svim poduzetnicima nudila konzultacije i savjete. Tako bi poduzetnici na jednom mjestu imali sve ono što im je u svakodnevnom poslovanju potrebno

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi