RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kozarićev optimizam: Ekonomski rast u 2015. u BiH bit će oko 2,5 posto

Napisano 02.01.2015. 15:27
Kemal Kozarić

Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, biti oko 2,5 posto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 posto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 posto.

“Ipak i ako se dogodi da rast bude 2,5 posto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to dogodi, ali preduvjet je da vlasti profunkcioniraju i da se posvete ekonomiji”, rekao je Kozarić za Radio “Slobodna Europa”.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 posto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba biti u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regiji i iznosi 27,5 posto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 posto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na razini od 15,6 posto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

“Poplave u svibnju i kolovozu, prosvjedi u veljači, izbori u listopadu, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 posto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 posto, što je znatno manje od predviđenog”, kaže Kozarić.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi