RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Minimalac u FBiH penju na 378 KM?

Napisano 16.09.2013. 08:57
Minimalac u FBiH penju na 378 KM?

Vlada FBiH trebala bi uskoro odlučiti o povećanju najniže satnice u FBiH za deset posto čime bi najniža neto plaća iznosila 378 KM umjesto 343 KM, kolika je od 2008. godine.

Prijedlog ovakve odluke utvrdilo je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, koje čeka još mišljenja županijskih vlada kako bi se federalna vlada mogla konačno izjasniti o povećanju najniže satnice.

O ovome Ministarstvo nije upoznalo svoje socijalne partnere, odnosno sindikat i poslodavce. Ipak, u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH pozdravljaju povećanje najniže cijene rada, koju godinama traže i koju prima veliki broj radnika, dok ni u Udruženju poslodavaca FBiH nemaju ništa protiv, ali ističu da treba istovremeno riješiti pitanje koeficijenata za plaću.

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH, kazao je da se odluka odnosi na sve zaposlene u FBiH, te da se o ovome može razgovarati na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

"Vlada je na sjednici 3. rujna razmatrala prijedlog odluke o utvrđivanju najniže satnice i donijela zaključak da se u roku od 15 dana pribave mišljenja županijskih vlada", rekao je Čamber dodajući da još čekaju ta izjašnjenja.

Avad Bahto, potpredsjednik SSS BiH, kazao je da je teško reći koliko će radnika osjetiti povećanje satnice, ako bude usvojeno, imajući u vidu i to da 25 posto ljudi radi na crno.

"To će osjetiti radnici u institucijama i kod onih poslodavaca koji su do sada poštovali zakon i kolektivni ugovor", smatra Bahto istakavši da je trgovina jedna od oblasti u kojoj se prava krše velikom broju radnika.

Edhem Biber, predsjednik ESV FBiH i bivši predsjednik SSS BiH, rekao je da će povećanje satnice biti dobra vijest ako se ne odnosi samo na državne službenike, nego na sve radnike.

"U protivnom će izazvati negodovanja i probleme", dodao je Biber.

Podsjetio je da je 2008. godine utvrđena najniža neto satnica od 1,95 KM i bruto od 3,26 KM, te da se od tada ništa nije mijenjalo iako su rasli troškovi života, a po Općem kolektivnom ugovoru minimalac se povećava ako su troškovi života tri mjeseca rasli za pet posto.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je da će tražiti da se o odluci izjasne socijalni partneri prije usvajanja. Napomenuo je da poslodavci nisu protiv najniže plaće, nego protiv koeficijenata koji se primjenjuju i određeni su kolektivnim ugovorom.

"Koeficijenti su jedan od gorućih problema. Najniža satnica ne bi bila problem ako bi se samo odredila minimalna plaća, a da poslodavac na bazi poslovnih rezultata, potrebe i dogovora s uposlenicima utvrdi plaću za svakog uposlenika, kao što je u većini država Europe", istakao je Čengić.

Kako je obrazloženo u prijedlogu odluke o povećanju satnice, korekcija se vrši kako bi Opći kolektivni ugovor bio usuglašen sa zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak s obzirom na to da bruto satnica treba sadržavati porez na plaću koji se plaća na teret uposlenika. Drugi razlog je rast potrošačkih cijena za 8,38 posto od 2008. do kraja 2012. godine, te za 0,2 posto u prva četiri mjeseca ove godine.

Po prijedlogu, najniža neto satnica bi bila 2,15 KM i najniža neto plaća 378 KM. Najniža neto satnica sa porezom na dohodak bila bi 2,26 KM i najniža neto plaća sa ovim porezom 397 KM. Najniža bruto satnica iznosila bi 3,28 KM, a najniža bruto plaća 577 KM.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi