RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nametnuta Vlada F BiH zadužila Aluminij da isplati obeštećenja bivšim radnicima

Napisano 10.07.2014. 18:39
Aluminij - Mostar

Nametnuta Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju Povjerenstva za utvrđivanje zaposlenika koji su bili na listi “Aluminija” d.d. Mostar 31.12.1991. godine, te zadužila Upravu ovog gospodarskog društva da do 31.12.2014. godine isplate obeštećenja bivšim radnicima koji nigdje nisu zasnivali radni odnos, dok je za obeštećenje ostalih radnika, u skladu sa Sporazumom s Vladom FBiH, taj rok 31.12.2015. godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Federalna vlada primila je na znanje Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o trenutnom stanju neuplaćenih obaveza gospodarskih društava  „PRETIS“ d.d. Vogošća i „ZRAK“ d.d. Sarajevo prema PIO/MIO za radnike koji su stekli uvjete za mirovinu, kao i bivših uposlenika „Vitezita“ Vitez.

Vlada Federacije BiH je suglasna da se iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH izdvoji 588.314,83 KM, za uplatu dugovanja prema fondu PIO/MIO.

Zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da uputi zahtjev prema Federalnom ministarstvu financija u cilju pripreme odluka za uplatu dugovanja prema fondu PIO/MIO i to 207.874,22 KM za 22 radnika „PRETIS“ d.d. Vogošća koji su stekli uvjete za mirovinu, a u skladu sa dostavljenim i ovjerenim popisom  radnika, 81.607,52 KM za devet radnika „ZRAK“ d.d. Sarajevo, koji su stekli uvjete za mirovinu, a u skladu s dostavljenim i ovjerenim popisom radnika i 298.833,09 KM za 19 bivših uposlenika „Vitezita“ Vitez, a u skladu s dostavljenim i ovjerenim popisom radnika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da prioritetno uzme u razmatranje i rješavanje pitanja obveza za PIO/MIO sadašnjih radnika PS  „Vitezit“ d.o.o. Vitez, koji su stekli uvjete za mirovinu.

HMS


Ispiši
Ocijeni: 2.9
10062 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi