RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nelegalno dobili poticaje, novac se ne može vratiti

Napisano 15.09.2013. 09:19
Nelegalno dobili poticaje, novac se ne može vratiti

Ministarstva izmišljaju kako zaobići inspekciju. Oni vide da radimo samo po zakonu, pa uvode komisiju za kontrolu poticaja. Ministarstvo poljoprivrede to radi. A te komisije su devijacija pravnog sustava i ja samo mogu ukazivati na taj problem

Federalna uprava za inspekcijske poslove ustanovila je da je više od 40 ljudi iz Federacije BiH nelegalno dobilo poticaje za poljoprivredu.
Direktor Uprave Ibrahim Tirak tvrdi da taj novac sada ne može biti vraćen.

- Nisu sačinjeni mehanizmi zaštite i sada su neki uzeli poticaje, ugasili račune u bankama gdje je taj novac legao i nema načina da ih dobijemo nazad - rekao je Tirak za "Dnevni avaz“.

Federalni inspektori razotkrili su slučaj zloupotrebe poticaja u Tuzli.

- To nije jedini primjer. Dostavili smo nadležnima još jedan slučaj, ali o detaljima ne mogu govoriti - kaže Tirak.

Prema njegovom mišljenju, na primjeru poticaja vidi se sva apsurdnost pravnih normi u BiH.

- Ministarstva izmišljaju kako zaobići inspekciju. Oni vide da radimo samo po zakonu, pa uvode komisiju za kontrolu poticaja. Ministarstvo poljoprivrede to radi. A te komisije su devijacija pravnog sustava i ja samo mogu ukazivati na taj problem - navodi Tirak.

Prema njegovim riječima, Federalna uprava za inspekcijske poslove ima konačnih sudskih presuda u vrijednosti od 10 milijuna KM, ali ih ne može naplatiti.

- Svi naši problemi počinju i završavaju se zakonskom regulativom. Naprimjer, Zakon o izvršnom postupku je star i neefikasan. Sedam godina tražim da se naprave promjene. Imate najmanje 20.000 firmi koje ne plaćaju poreze. Propisi kažu da do 50.000 KM prometa godišnje ne podliježe PDV obavezi. Ako to nije moguće proširimo paušalne poreze za određena zanimanja - rekao je Tirak.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi