RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nijemci ulažu u BiH iako su prije dvije godine ‘otjerani’

Napisano 27.09.2013. 11:19
Nijemci ulažu u BiH iako su prije dvije godine ‘otjerani’

Njemačka državna razvojna banka KfW potpisala je ovog tjedna 172,000.000 eura vrijednu kreditnu liniju iz koje će se financirati izgradnja kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije i gradnja dviju manjih hidrocentrala na prostoru Federacije BiH i Republike Srpske.

Izgradnja vjetroelektrana

Iznos kredita od 30,000.000 eura, prema potpisanom ugovoru, ići će na izgradnju 52 megavata hidroelektrane Vrilo od komunalnih poduzeća i Elektroprivrede HZ HB u zapadnoj Hercegovini, dok će s 50,000.000 eura pomoći Elektroprivredi BiH izgradnju hidroelektrane 13,3 snage MW u mjestu Janjici u srednjoj Bosni. Njemačka banka za obnovu i razvoj KfW koja je i do sada po vrlo povoljnim kreditnim uvjetima pomagala investicijske projekte u BiH, značajna sredstva ulaže u izgradnju objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije, solarne elektrane vjetroparkovi. Banka je za tu namjenu izdvojila 50 milijuna eura za pravljenje niz studija izvedivosti za buduće vjetroparkove na prostoru Republike Srpske. Ostatak kreditnih sredstava predviđen je i za modernizaciju vodoopskrbe i odvodnje. Kredit je odobren na 15-godišnji rok, kredit ima trogodišnje razdoblje odgode, stoji u priopćenju njemačke banke za obnovu i razvoj KfW. Spomenimo da su njemački investitori prije dvije godine planirali na prostoru zapadne Hercegovine izgraditi veliki solarni park za proizvodnju električne energije čija je vrijednost prešla iznos od 50 milijuna eura. Investicija je godinama s nekoliko poduzetnika iz Njemačke dogovarana i kad je trebalo prići njezinoj realizaciji prekrižena je preko noći, i to uredbom koju je u tehničkom mandatu donio bivši federalni ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo. Na opće iznenađenje poslovično urednih Nijemaca i razočaranje nekolicine domaćih gospodarstvenika, županijske i općinske vlasti, koji su vodili pregovore s njemačkim investitorima, Ministarstvo energetike i rudarstva FBiH naprasno je drastično smanjilo financijske poticaje za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana.

Politika protiv investicije

Dok se čekao protokolarni potpis za provedbu višemilijunske investicije, iz Sarajeva je stigla vijest da se poticaj na velike proizvođače struje iz solarnih elektrana smanjuje za 40 posto. Šokirani njemački investitori, tvrde naši izvori, čak su tražili angažman svog veleposlanstva u BiH da im pomogne kako bi se sporna odluka ukinula i investicija realizirala.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi