RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Od gradnje mosta i koridora očekujemo gospodarski uzlet'

Napisano 05.02.2011. 10:56

Odžak - Prvi sastanak mješovitog operativnog tijela RH i BiH oko gradnje međudržavnog mosta

'Od gradnje mosta i koridora očekujemo gospodarski uzlet'

Načelnik općine Luka Jurić dodaje kako je za rođendan općine Odžak, 8. veljače jedan od najljepših darova upravo ubrzanje dogovora vezanih za veoma značajan projekt

Općina Odžak bila je domaćin skupa međudržavnih razgovora visokih izaslanstava BiH i Hrvatske. Okosnica razgovora bila je planirana izgradnja mosta na Svi u okvira koridora Vc.

Završeni glavni projekti

Bio je to ujedno i prvi sastanak mješovitog operativnog tijela Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u sklopu Sporazuma između Vijeća ministara i hrvatske Vlade o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja i graničnih dionica autoceste na koridoru Vc. Formirano mješovito operativno tijelo - nazvano Jedinica za provedbu programa - zaduženo je za provedbu svih aktivnosti koje će omogućiti pripremu i izgradnju međudržavnog mosta Svilaj. Završeni su glavni projekti mosta i graničnih dionica autoceste, a priprema se izuzimanje zemljišta i izdavanje potrebnih suglasnosti i dozvola. U tijeku je i procedura odabira izvođača radova i nadzora. Neke aktivnosti na pripremama za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja na autocesti na koridoru Vc već su u punom jeku. Bosna i Hercegovina osigurala je sredstva za financiranje svog udjela u izgradnji mosta iz sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih dozvola za univerzalne mobilne telekomunikacijske sustave u iznosu od 16 do 18 milijuna eura, a dio sredstva za izgradnju mosta planiran je i u nacrtu proračuna za ovu godinu. Imenovana je radna skupina za koordinaciju svih operativnih aktivnosti na projektu izgradnje mosta. Završen je nacrt glavnog projekta, koji je uradila kompanija IPZ d.d. iz Zagreba s podizvođačima, ministarstvo je izvršilo nostrifikaciju idejnog projekta mosta, a završena je i prethodna tehnička revizija glavnog projekta od zajedničke revizije iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, doznajemo u Poglavarstvu općine Odžak. U Bosni i Hercegovini je, nakon izrade odgovarajuće dokumentacije i procedure predviđene Zakonom o zaštiti okoliša, izdana i važeća okolišna dozvola.

Nova lađa

- Od gradnje mosta i planiranog koridora koji će prolaziti područjem općine Odžak očekujemo gospodarski uzlet, smatra načelnik općine Luka Jurić dodajući kako je za rođendan općine Odžak 8. veljače ovo jedan od najljepših darova - ubrzanje dogovora vezanim za značajan projekt.
Sastanak je, inače, održan u Svilaju u blizini planirane gradnje mosta u dvorani restorana "Nova lađa" kao simboličan početak dobre suradnje u okviru planiranog značajnog  infrastrukturnog projekta dviju država.
Radi se, naime, o objektu koji je povratnik izgradio s namjerom bavljenja ugostiteljsko-turističkom djelatnošću.

U BROJKAMA
16 do 18 mil. eura iz sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih dozvola za univerzalne mobilne telekomunikacijske sustave 

8. veljače je rođendan općine Odžak i ovo jedan od najljepših darova, ubrzanje dogovora vezanih uz značajan projekt

660 m dug je međudržavni most Svilaj, širine šest prometnih traka, financiraju ga po 50 posto Hrvatske autoceste i Vijeće ministara

DVOGODIŠNJI ROK ZA ZAVRŠETAK PROJEKTA

Izgradnja mosta na Savi kod Svilaja počinje već u svibnju
■ Odžak je jedinstvena bosanskohercegovačka općina u kojoj se povratak gotovo u cijelosti dogodio. "Nova lađa" te brojni gospodarski projekti vezani uz gradnju prometnica i ostali projekti, očekuju građani te posavske općine, trebao bi dati toliko potrebnu gospodarsku injekciju kako bi se lakše nosili s problemima recesije i gospodarske krize koja nije zaobišla ni tu općinu Županije Posavske. Inače, valja istaknuti kako međudržavni most Svilaj, širine šest prometnih traka i duljine 660 metara, financiraju po 50 posto Hrvatske autoceste i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine preko Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Izgradnja mosta trebala bi početi u svibnju ove godine, s rokom izgradnje dvije godine.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi