RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osim poreza gospodarstvenike opterećuje preko 300 parafiskalnih, odnosno neporeznih nameta

Napisano 24.04.2015. 21:07

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča u Mostaru se 28. travnja 2015. godine u Hotelu Mepas organizira konferencija za tisak putem koje de se svečano najaviti kampanja javnog zagovaranja za uspostavu registra parafiskalnih nameta za bolje poslovno okruženje.

Prema procjenama, biznise u Bosni i Hercegovini (pored poreza) opterećuje preko 300 parafiskalnih odnosno neporeznih nameta, jer nema zadovoljavajuće ekonomske politike koja bi onemogućila razne nivoe vlasti i institucije da uvode ove namete, niti ima preciznih podataka o ovim nametima, piše Bljesak.info.

Kako bi poduzeće nesmetano obavljalo djelatnost neophodno je da se pridržava preko 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih dažbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe. Također, poduzeće je dužno da tijekom godine preda preko 150 raznih prijava i obrazaca.

Jedno malo poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 milijuna KM godišnje, za plaće izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih pristojbi, komunalnih usluga i drugih obaveza mora izdvojiti 160.000 KM.

U županijama je situacija još složenija, jer su nameti gospodarstvenicima u županijama još veći, a svaka županija ima svoje propise.

Prisutnima će se obratiti Jaidev Singh, direktor Odjela za demokratizaciju USAID-a, Tomislav Majić, predsjednik udruženja LiNK, Enver Sarvan, izvršni direktor NBR Gradačac/Modriča, te predstavnici MSP sektora iz oba entiteta.


Nema komentara

Anketa

Ustavi