RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oštar pad naplate prihoda od PDV-a u prva dva mjeseca 2015.

Napisano 28.03.2015. 21:19

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UINO BiH) je u veljači ove godine naplatila, po odbitku povrata PDV-a, 394,9 milijuna KM indirektnih poreza, što je za jedan posto više nego u istom mjesecu 2014. – preliminarni su podaci navedeni u najnovijem biltenu Odjela za makroekonomsku analizu UINO.

Razlog za niži rast neto naplate u odnosu na rast bruto naplate od 2,1 posto je u povećanju isplate povrata PDV-a. Na razini prva dva mjeseca 2015. ostvaren je rast bruto naplate prihoda od indirektnih poreza od 0,9 posto. Međutim, zbog rasta povrata od 8,3 posto, neto naplata je u konačnici manja za 0,6 posto ili za 4,9 milijuna KM.

U prva dva mjeseca zabilježen je snažan pad naplate prihoda od PDV-a od 38 milijuna KM, dok je na ostalim grupama zabilježen rast, a najviše kod prihoda od trošarina. Analiza strukture bruto PDV-a ukazuje da je osnovni razlog za negativni trend PDV u siječnju 2015. bio pad PDV-a na uvoz, a u veljači pad domaće potrošnje.

Pad PDV na uvoz u siječnju je bio daleko veći od pada uvoza robe, koji je prema izvještaju Agencije za statistiku BiH iznosio -2,8 posto. S druge strane, nakon visokih stopa rasta domaćeg PDV-a u drugoj polovici 2014., primjetno je jenjavanje potrošnje.

– Osim makroekonomskih faktora, razlog za negativne trendove kod PDV-a može biti i viša statistička osnovica za usporedbu, jer je početkom prošle godine zabilježen povijesni maksimum i u bruto i u neto naplati PDV-a – stoji u informaciji Odjela za makroekonomsku analizu UINO.

Trošarine predstavljaju jedinu grupu prihoda kod koje je zabilježen rastući trend naplate u prva dva mjeseca 2015. Nakon slabije naplate u siječnju, već u veljači trošarine na derivate bilježe snažni rast od 31 posto.

Rastući trend bilježe i trošarine na duhan, kako na uvezeni, tako i na domaći duhan. Ukupni dvomjesečni efekti na prihode od trošarina na derivate iznosi 8,3 milijuna KM, a kod trošarina na duhan 16,1 milijuna KM.


Nema komentara

Anketa

Ustavi