RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvoren novi program: Za zapošljavanje poljoprivrednika tri milijuna KM

Napisano 18.06.2016. 21:03

Nakon privremene obustave i obrade pristiglih zahtjeva, javni poziv za sudjelovanje u programu sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi ponovno je otvoren. Podsjećanja radi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje načinilo program sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi 2015.  kako bi se podržalo samozapošljavanje i zapošljavanje osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH, a koje se vode kao poljoprivrednici u registru poljoprivrednih gospodarstava i registru klijenata FBiH, piše Večernji list BiH. Za realizaciju programa predviđena su sredstva u iznosu od 3,000.000 KM koja osiguravaju Federalni zavod za zapošljavanje u iznosu od 1,500.000 KM i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 1,500.000 KM. Realizacija programa provodit će se zajedno sa županijskim službama za zapošljavanje.

 

Ciljane skupine

Cilj ovog programa je omogućiti poticaj za osobe s evidencije nezaposlenih u FBiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistriranim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede. Ciljana skupina odnosno korisnici sredstava su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u FBiH te u registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata, bez obzira na stupanj obrazovanja i dob, a koje će nakon odobravanja sredstava registrirati i održati registriranom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 36 mjeseci i koje će se zaposliti u novoregistriranim ili već postojećim poljoprivrednim obrtima. Zavod će, nakon zaključivanja ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja, a na osnovi dostavljenog izvješća Službe o ispunjavanju uvjeta za isplatu, podnositelju zahtjeva mjesečno u sljedećih 36 mjeseci refundirati na račun registrirane djelatnosti odobreni iznos sufinanciranja, i to iznos obveznih doprinosa, nakon dostavljanja specifikacije uz uplatu doprinosa poduzetnika ovjerene u Poreznoj upravi prvih 12 mjeseci, i to u visini od 100%, od 13. do 36. mjeseca u visini od 50 posto, a u slučaju da je podnositelj zahtjeva žena ili mlada osoba dobi do 35 godina, u visini od 75%. U slučaju zapošljavanja nezaposlene osobe u novoregistriranom obrtu, nakon zaključivanja ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja, a na osnovi dostavljenog izvješća Službe o ispunjavanju uvjeta za isplatu, Zavod će refundirati iznos obveznih doprinosa na plaću zaposlenih i iz nje, u skladu sa Zakonom o doprinosima, i to u trajanju od šest mjeseci, a sve nakon dostavljanja specifikacije uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih osoba ovjerene u Poreznoj upravi FBiH, ovjerene i potpisane platne liste osobe koja se sufinancira, uplatnice za pojedinačne isplate plaća, a u slučaju zbirne uplate plaća, preslike izvoda banke iz kojih je vidljiva isplata pojedinačne plaće za sufinanciranu osobu.

 

Zapošljavanje u obrtima

U slučaju zapošljavanja nezaposlene osobe u već postojećim poljoprivrednim obrtima, nakon zaključivanja ugovora o sufinanciranju zapošljavanja, a na osnovi dostavljenog izvješća Službe o ispunjavanju uvjeta za isplatu, Zavod će refundirati iznos obveznih doprinosa na plaće zaposlenih, u skladu sa Zakonom o doprinosima, i to u trajanju od 12 mjeseci, a sve nakon dostavljanja specifikacije uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih osoba ovjerene u Poreznoj upravi FBiH, ovjerene i potpisane platne liste osobe koja se sufinancira, uplatnice za pojedinačne isplate plaća, a u slučaju zbirne uplate plaća, kopije izvoda banke iz kojih je vidljiva isplata pojedinačne plaće za sufinanciranu osobu. Uz refundiranje prvog dijela ugovorene obveze, a po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava, novoregistriranim poljoprivrednim obrtima isplatit će se i iznos od 200 KM na ime nužnih troškova pokretanja djelatnosti. U slučaju raskida ugovora, radi učinkovitosti i ekonomičnosti realizacije programa, sve eventualne izmjene podataka te obračun i isplatu do tada opravdanog iznosa sredstava, ugovorne strane prihvaćaju bez posebnih aneksa u ovom ugovoru, a uz vjerodostojnu dokumentaciju koja opravdava te izmjene.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi