RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Podnesene kaznene prijave protiv Ortačke grupe

Napisano 22.11.2011. 09:36

Privatizacija - Radnici „Borca“ protestirali pred Sudom u Travniku
 
Podnesene kaznene prijave protiv Ortačke grupe

Definitivno očekujem, a to su i članovi Sindikata potvrdili, da je štrajk nezakonit, tvrdi Dagoja

Kolona od tisuću radnika iz Konfekcije „Borac“ slila se jučer oko podne pred zgradu Općinskog suda u Travniku, gdje je bila zakazana rasprava na kojoj se treba utvrditi je li obustava rada u ovoj firmi zakonita.

Burna rasprava

Ulazak generalnog direktora Mustafe Dagoje u zgradu Suda popraćen je zvižducima, a dolazak predsjednika Sindikata Samira Zahirovića burnim aplauzom.
U međuvremenu, Sindikat je u Ministarstvo unutarnjih poslova SBŽ predao kaznene prijave protiv tzv. Ortačke grupe, koja je privatizirala „Borac“. Ista prijava bit će predana županijskom i državnom tužiteljstvu.
- Dali smo svoje dokaze. Očekujem odluku Suda, a to su i članovi Sindikata potvrdili, da je štrajk nezakonit - kazao je po izlasku Dagoja.
Predsjednik Sindikata Samir Zahirović svjestan je načina na koji je obustava pokrenuta, ali upozorava na vrlo težak položaj radnika koji u prosjeku zarađuju oko 300 KM i pored toga imaju tri zaostale plaće.

Potpora radnika

- Obustava rada je nelegalna. To sam pojasnio i radnicima na tri-četiri sastanka koja smo imali. Međutim, radnici su nezadovoljni i kod njih je došlo do eskalacije nezadovoljstva. U svemu ovome ni Sindikat, ali ni Uprava nisu mogli ništa učiniti. Dolazak tisuću radnika je podrška da ustrajemo. Ništa ne tražimo, osim prava na život - rekao je Zahirović.
Općinski sud u Travniku će u narednih nekoliko dana donijeti odluku o legalnosti obustave rada koja će, prema svemu sudeći, biti nastavljena.

Najlošija privatizacija u BiH

Za teško stanje u travničkom „Borcu“ predsjednik granskog Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Ramiz Omanović optužuje Ortačku grupu, koja je privatizirala Konfekciju „Borac“ i Federalnu agenciju za privatizaciju.
- Ovo je, sigurno, jedna od najlošijih privatizacija u BiH. Ortačka grupa, 12 većinskih vlasnika, iz privatizacijskog ugovora nije ispoštovala ama baš ništa  - ističe Omanović.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi