RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poljoprivrednici iz Čapljine osvajaju rusko tržište

Napisano 20.01.2015. 18:00

Već drugu godinu čapljinski poljoprivredni proizvođači, odnosno otkupljivači ustrajavaju u proboju na rusko tržište. Mnogi od njih, suočeni s gubitkom hrvatskog tržišta, odvažili su se svoje proizvode plasirati u skoro tri tisuće kilometara udaljenu zemlju. Zadovoljni su cijenom otkupa, a u ovoj godini planiraju pojačati i asortiman i količine.

Najveći južnohercegovački proizvođač i izvoznik voća poduzeće „Agroherc" iz Čapljine ruskim tržištem je prezadovoljan. Njihovi proizvodi proteklih godina nisu se našli samo u Rusiji nego i u Bjelorusiji. Cijena otkupa je veća u odnosu na domaće tržište, te su pronašli interes i za ovu godinu. U 2014. su, kažu, u ove zemlje izvezli oko 800.000 tona jabuka i očekuju nastavak suradnje i ove godine.

Zahvaljujući embargu na uvoz hrane iz Europske unije, najveći hercegovački otkupljivač čapljinski „Agrofructus" na rusko tržište je u protekloj godini plasirao oko 800 tona voća i povrća. U ovoj godini planiraju izvesti oko 2.000 tona. U "Agrofructusu" domaće proizvođače potiču na sadnju krumpira koji odlično prolazi na ruskom tržištu. Nažalost, trenutačno za tamošnje potrebe nemamo dovoljne količine ni krumpira, ali ni ostale robe, piše FTV..

Početničke poteškoće u izvozu i plasmanu na rusko tržište prevaziđene su. Domaćim proizvođačima i otkupljivačima, unatoč visokim troškovima, taj se posao isplati posebice zbog nezanemarivo veće otkupne cijene.


Nema komentara

Anketa

Ustavi