RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Porezna uprava blokirala račune Željeznica FBiH zbog duga od 182 milijuna KM

Napisano 22.01.2015. 12:28
Željeznica FBiH

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Željeznica Federacije BiH zbog neizmirenih obveza u odnosu većem od 182 milijuna maraka.

Kako doznaje Prvi.tv, neizmirene obveze Željeznica FBIH odnose se na dugovanja za mirovinsko osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate za period od 2001. do 2014. godine. Veliku ulogu u ovome imaju i federalne vlasti koje nisu ispunile svoje obveze prema Željeznicama Federacije BiH, prije svega, neprovođenje Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe obveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i mirovinskog osiguranja za razdoblje od 01.01.2008. do 31.12.2012. godine.

Zanimljivo je kako se isti ugovor primjenjuje prema rudnicima u Federaciji BiH, te kako se on provodi u cijelosti, dok federalne vlasti po ovome osnovu Željeznicama Federacije BiH duguju 179 milijuna maraka.

Kako Prvi.tv doznaje, zbog cijele situacije je nejasno kada će uposlenici Željeznica FBiH dobiti iduću plaću, te kako će ova tvrtka uopće nastaviti poslovanje. I ne samo oni, nego i svi gospodarski subjekti koji su naslonjeni na Željeznice FBiH.

Vodstvo Željeznica je pozvalo sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema kako bi se spriječio opći krah i raspad Željeznica FBiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi