RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

POSTIGNUT DOGOVOR: Norveški stručnjaci u srpnju dolaze na dogovore o izvozu roba iz Hercegovine

Napisano 18.06.2011. 09:25

Danas kasno popodne završio se dvodnevni posjet Njegove ekselencije, veleposlanika Kraljevine Norveške, gospodina Jana Braathua zapadnoj Hercegovini. U dva dana iznimno nabijenog rasporeda, gospodin Braathu imao je priliku susresti se sa životom na svim nivoima u Hercegovini, od općinskih i županijskih vlasti, preko gospodarskih i poslovnih giganata, do profesora, umjetnika, svećenika, djece, poljoprivrednika, kao i mladih hercegovačkih intelektualaca.

 Ovaj susret koji je iznikao iz prijateljske inicijative između veleposlanika Braathua i kolumnistice Martine Mlinarević-Sopta zaista je odličan pokazatelj kako se uz malo dobre volje mnoge stvari mogu pomaknuti s mjesta.

„Zaista sam impresioniran sa odličnim programom koji je za nas osmišljen, kao i svim onim što sam vidio, a posebice ljudima koje sam upoznao. Zapadna Hercegovina osim prekrasne prirode, vodenih resursa, izvrsnog zemljopisnog položaja i ukusne hrane, ima uistinu vrijedan narod koji vlastitim trudom stvara firme svjetske klase.“ – izjavio je gospodin Braathu, ne krijući oduševljenje nakon što je posjetio nekoliko vodećih hercegovačkih proizvodnih pogona u tri grada i upoznao se s nekim od najmodernijih tehnologija koje se u istima i primjenjuju.

 

U razgovoru s vlasnicima otvorio je pitanja mogućnosti izvoza i suradnje između dviju zemalja, nudeći svoju bezrezervnu podršku i pomoć pri realizaciji sličnih planova. Također je spomenuo skoru gradnju tehnološkog i IT centra u Mostaru, kojeg realiziraju poduzetnici, a u podršku je uključena i Norveška, predstavljajući na taj način nešto što će biti od iznimne koristi za školovanje kadra inžinjera iz ovih oblasti.

U susretu s članovima Udruge poljoprivrednika, veleposlanik Braathu je na radost svih objavio da sredinom mjeseca srpnja u Hercegovinu dovodi tim norveških marketinških stručnjaka i eksperata za komercijalno tržište, kako bi što bolje pripremili i razradili plan izvoza hercegovačkih agrokultura na skadinavsko područje. Na ovom polju obećao je i dogovorio svu moguću administrativnu i sličnu potporu od strane ambasade i norveške vlade.

 

Posjet načelnicima Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog nije mogao proći bez pretresanja trenutne političke problematike, budući da previranja i nemiri na višim nivoima vlasti intenzivno utječu i na sve druge aspekte u državi, posebno se odražavajući na one najmanje, a to su općine. Svi načelnici izrazili su veliko zadovoljstvo neposrednošću i direktnošću gospodina Braathua, kao i njegovim entuzijazmom za pomoći ovim krajevima, budući da je takvo zalaganje od strane diplomata njegovog formata zaista rijetkost. U razgovoru su mu predstavili sve prednosti njihovih mjesta, kao i probleme s kojima se suočavaju. Veleposlanik je također, za razliku od mnogih drugih, pokazao zavidno znanje i senzibilitet za položaj Hrvata u BIH, te zajedno sa predstavnicima vlasti razgovarao o mogućim riješenjima novonastale državne krize.

„Izuzetno sam sretna jer smo ambasadoru predstavili jednu potpuno drugačiju Hercegovinu od one kakva se često plasira u pojedinim današnjim medijima. Pokušala sam obuhvatiti svaki aspekt koji bi bio zanimljiv i koji eventualno može uroditi plodom u budućnosti. Divan čovjek kakav je Anto Kajinić, dekan Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, zajedno sa inspirativnim i čudesnim djelima svojih studenata dočarao je svu dubinu, talent i vrijednost tih mladih ljudi, a kroz njih i neizmjeran značaj Akademije za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Požrtvovnost djelatnika Zavoda Svete Obitelji i centra Marija Naša Nada, uključujući radosne osmijehe njihovih štićenika, probudili su najdublje emocije, ali i veliki respekt prema osoblju koje svakodnevno daje sve od sebe da učini taj prostor boljim i sretnijim mjestom za razvoj te djece. “ – ispričala je Martina.

 

„Ovaj muzej je najbolje uređen muzej u kojem sam ikad boravio“ – poručio je gospodin Braathu, pri izlasku iz franjevačkog muzeja na Humcu, a zahvalio se i na odličnom prijemu u rukometnom klubu „Izviđač“ gdje se upoznao s blistavom poviješću kluba, kao i voditeljima njegove Sportske akademije. Treneru Grbavcu obećao je svaki vid pomoći u realizaciji eventualne suradnje između norveškog rukometnog saveza i ljubuškog kluba.

„Mislim da su ovakve stvari ključ naše budućnosti. Moramo se osloniti na vlastite resurse i sposobnosti , te maksimalno otvoriti prema onim ljudima koji su voljni izići iz komotnosti svojih političkih ureda, zasukati rukave i pomoći nam pri riješavanju stvarnih i životnih problema. Gospodin Braathu je istinski pokazatelj da takve osobe postoje, samo trebamo doprijeti do njih. Ne mogu se ovdje ne osvrnuti na lidere naših političkih stranaka koji su davno trebali prepoznati značaj hercegovačke poljoprivrede i mogućnosti njenog plasiranja na strana tržišta.

Žalosno je da svoj politički utjecaj pojedinci koriste samo za vlastito uhljebljavanje, a na taj način bacaju ljagu i na one rijetke političke izuzetke koji svakodnevno pokušavaju iznaći neka riješenja za što bolji život u svojim općinama. Godinama smo taoci loših politika i beskrupuloznih stranačkih elita, nauštrb budućnosti našeg podneblja koje ima odličnu perspektivu za razvoj.“ – dodala je za kraj Mlinarević-Sopta.

U srpnju će norveški ambasador posjetiti i općinu Posušje, općinu s najvećim fertilitetom u BIH i jednu od rijetkih općina u BIH u kojoj se usred recesije otvorila nova tvornica , a koju ovom prilikom zbog ograničenosti vremenom nije uspio posjetiti.

poskok.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi