RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posušje: Strategija je dobra podloga za sustavni razvitak

Napisano 25.08.2016. 20:11

U strategiji razvitka posuškoga kraja navedeni su brojni prirodni potencijali koji mogu doprinijeti snažnom razvitku cijelog ovoga kraja, pa i šire. Neka su seoska područja ostala bez stanovnika, ali se kreće s nekim projektima za oživljavanje tih krajeva.

Tako je i u posuškoj mjesnoj zajednici Podbila.

Naime, jako raseljena Podbila sustavno nastavlja s ulaganjima u cilju razvitka ruralnoga turizma, poljoprivrede, osobito vinogradarstva i medarstva, kao i s arheološkim istraživanjima.

 

Obnova infrastrukture

Raseljeni se redovito vraćaju svome kraju, osobito tijekom vikenda ili kako bi u njemu proveli ljetne godišnje odmore. Četvrtu godinu za redom u sklopu “Posuškog lita” Podbiljani organiziraju Etnofest. Program se svake godine obogaćuje novim sadržajima. Tako je ove godine održana svečanost otkrivanja spomenika nestalim i poginulim braniteljima iz Drugog svjetskoga i Domovinskoga rata koji je postavljen u krugu Društvenog doma.

I u drugim mjestima programski se kreće naprijed s boljom infrastrukturom te obnovom osnovnih škola, cesta i svega što će pridonijeti razvitku ovoga kraja.

U strategijskom je dokumentu sve do 2032. godine obuhvaćeno gospodarenje svim resursima od značaja za gospodarski razvitak. Posuški krajevi imaju resurse mineralnih i rudnih sirovina te velike pašnjačke površine.

Vrijedi spomenuti i alternativne izvore energije vjetra i sunčanih sati.

 

Gospodarske zone

Tu je potencijal za razvoj građevinarstva, obrade metala i plastike te je stoga predviđeno više gospodarskih zona.

Važno je napomenuti kako je općina Posušje buduće čvorište opskrbe plinom Hercegovine i središnje Bosne.

Taj će plan definirati koridore plinovoda kroz prostor posuškoga kraja. I u ekološkom pogledu u Posušju se rade dobri iskoraci za zdraviji život, a posebice je dobra vijest konačan početak rješavanja ekoloških mrlje na lokaciji Mokri dolac, podno gradske četvrti na Vojuši.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi