RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poticaji za samozapošljavanje: Otvorite vlastiti OPG

Napisano 31.10.2015. 19:17

Za sve one koji su nezaposleni, a planiraju se baviti poljoprivrednom proizvodnjom stigle su dobre vijesti. Budući da je u posljednjih pola godine u ekspanziji sadnja smilja i drugih kultura mnogi poljoprivrednici su registrirali vlastita Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Nositelji OPG-ova i oni koji će to tek postati, a nisu zaposleni i nalaze se na zavodu za zapošljavanje, mogu podnijeti zahtjev za poticanje samozapošljavanja.

U protekli ponedjeljak u Sarajevu je potpisan Sporazum između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog zavoda za zapošljavanje o realizaciji Programa sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede za 2015. godinu. Program se odnosi na poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistriranim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede, a ciljnu grupu čine osobe registrirane na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH koje su upisane u registar poljoprivrednih gospodarstva (RPG) i registar klijenata Federacije BiH.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 3.000.000,00 KM koje će osiguratu Federalni zavod za zapošljavanje u iznosu od 1.500.000,00 KM i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 1.500.000,00 KM. Realizacija Programa provodit će se zajedno s županijskim službama za zapošljavanje.

Cilj Programa je omogućiti poticaj za osobe sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistriranim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede, piše Brotnjo.info.

U prvoj godini isplata 100% obveznih doprinosa!

Zavod za zapošljavanje će iz zajedničkih sredstava osobama, kojima se odobre poticajna sredstva, nakon što registriraju poljoprivrednu djelatnost i otpočnu sa radom mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva:

u visini od 100% iznosa obveznih doprinosa za prvih 12 mjeseci (I godina),

u visini od 50% iznosa obveznih doprinosa u razdoblju od 13 do 24 mjeseca (II godina),

u visini od 50% iznosa obveznih doprinosa u  razdoblju u od 25 do 36 mjeseci (III godina),

u visini od 75% iznosa obveznih doprinosa u drugoj i III trećoj u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.

Program možete pogledati ovdje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi