RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Povratnici iz SAD-a razvijaju hotelski biznis u Neumu

Napisano 09.05.2015. 11:54
Neum

Iako živi na relaciji Kalifornija-Dubrovnik-Zagreb, obitelj Kristić zahvaljujući hercegovačokm podrijetlu iskorak na turističko tržište odlučila je realizirati u Neumu, gradiću koji tek razvija svoju modernu turističku priču.

Zagrebačka tvrtka B.M.V. Inženjering grand hotel Neum kupila je prije dvije godine od Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, uloživši u nj gotovo 20 milijuna eura, a nakon otvaranja u kolovozu prošle godine ovo će biti prva puna sezona koju će odraditi pod novim vlasnicima. Inače, brojna obitelj Kristić koja je s iseljavanjem "preko bare" krenula krajem 19. stoljeća u SAD-u već 90 godina ima tvrtku kja se bavi unosnom proizvodnjom armirano-betonskih cijevi za građevinu, otkriva za Poslovni Vido Kristić, predsjednik Uprave B.M.V. Inženjeringa.

"Uspješan posao u Kaliforniji dao nam je dobru platformu za ovo ulaganje. Na ideju da uložimo u hotel u Neumu došli smo prihvativši sugestije lokalnih ljudi te potaknuti željom da uložimo u zemlju iz koje potječe naša obitelj. To je prvi ulazak naše tvrtke, koja se bavi nekretninama i građevinom, u turistički sektor, što nam je došlo kao osvježenje. Zasad smo zadovoljni odlukom iako je još rano za ocjene", kaže Kristić, koji zasad ne vidi mogućnost ulaganja u turistički biznis u Hrvatskoj, no ne isključuje tu mogućnost. Nisu razmatrali ni mogućnost ulaganja u Dubrovnik, iako je puno atraktivnija destinacija.

"Vjerujemo u razvoj Neuma kao destinacije, kreću ulaganja u infrastrukturu, spremaju se nove privatizacije i očekujemo da će se stvari ubrzo izmijeniti, čemu smo i mi pridonijeli", kaže Kristić. Inače, temeljita rekonstrukcija hotela stajala je mnogo više od navedenog u natječaju za hotel, koji su Kristići od države kupili za oko dva milijuna eura. To je daleko manje od iznosa koji za hrvatske hotele u državnom vlasništvu traži prodavatelj, što bi mogao biti i jedan od razloga zbog kojih nisu razmatrali ulaganja u Hrvatskoj.

U hotelu su zadržali 80-ak radnika i zaposlili novih 40-ak. Hotel Grand ima 380 soba, sagrađeni su wellness i spa centar, bazen. Pohvalili su se dobrim početkom godine, s četiri velike konferencije samo u travnju. Plan za ovu godinu, kako je za Oslobođenje izjavio direktor hotela Branimir Butigan, jest 100.000 noćenja, ali se pravo poslovanje očekuje tek 2016. i 2017. Već imaju potpisan ugovor s najvećim francuskim turoperatorom, koji će hotel puniti sedam mjeseci. Ostali gosti su iz Grčke, Slovenije i Njemačke, a  pregovaraju i s organizatorima putovanja iz Velike Britanije.

Poslovni.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi