RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavnici MMF-a prisustvovali sjednici Vlade Federacije BiH

Napisano 18.05.2010. 21:29

Jučerašnja sjednica Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u čijem su radu sudjelovali predstavnici Međunarodnog
monetarnog fonda na čelu sa šefom Misije MMF-a u BiH Costasom Christouom, imala je za cilj sagledavanje dosad učinjenog na ispunjenju uvjeta iz standby aranžmana, kao i onih koje su postavili Svjetska banka i Europska komisija.
Također, zajednički sastanak bio je prilika i za razmatranje načina za što brže ostvarenje preostalih obveza FBiH.
Christou je, u uvodnom obraćanju, pohvalio što su nizom mjera u prošloj i ovoj godini javne financije u FBiH stabilizirane i kreću se u pozitivnom smjeru, a dobri rezultati ostvaruju se i na fiskalnom planu. Pohvalno je i što je, uprkos svim teškoćama, održana makroekonomska stabilnost.
Šef Misije MMF-a je izrazio zadovoljstvo i time što je Federalna vlada osigurala donošenje velikog broja zakona koji su temelj reformi. MMF posebno ukazuje na pozitivne efekte koje je donio Zakon o ostvarivanju ušteda iz srpnja 2009. godine, te na uzdržljivost vlasti u FBiH u javnoj potrošnji. Očekuje se da takva racionalizacija javne potrošnje bude provedena i u županijama koji, većinom, tu obvezu još nisu izvršili.
Sada je, prema riječima Christoua, ključ- na provedba strukturnih reformi u oblastima plaća i naknada, te mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, kao i cijelog mirovinskog sustava. Međunarodni monetarni fond svjestan je da su u pitanju krupne reforme u socijalno osjetljivim područjima, ali ukazuje i na njihovu neophodnost. Kako je nakon rasprave zaključeno, Vlada FBiH će nastaviti intenzivan rad na Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama i tijelima FBiH. Iako je ovo potrebno uraditi što prije, definitivan rok za okončanje ovog posla nije utvrđen, pošto je ocijenjeno da je prioritetna kvaliteta ponuđenih rješenja. Uz tekst novog zakona, Parlamentu FBiH bit će dostavljen i izračun o financijskim implikacijama zakonskih rješenja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi