RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rama dobila svoj prvi turistički vodič

Napisano 03.05.2014. 14:02
rama-scit

Općina Prozor/Rama ima bogatu povijest. Neka geološka istraživanja govore da je u geološkom smislu stara više od 450 milijuna godina. Osim poviješću, bogata je i prirodnim dobrima, za koje mnogi nisu znali. Zato je Prozor/Rama dobila svoj prvi turistički vodič, ali i eko časopis.

Prozor/Rama ima složenu petrološku-mineralnu povijest, kažu stručnjaci i istraživači. U njoj se mogu naći različite mineralne stijene na osnovu kojih se može rekonstruirati razvoj i uvjeti života na tom području. Tu su prnađeni specifični minerali poput gorskoga kristala, kalcita, a ima i dragog kamenja, zlata, srebra. Vjeruje se da ima dijelova općine koje su nekada bile afričko tlo.

"Zapadni dio općine je iz razdoblja kada su na ovim prostorima BiH hodali dinosauri. Već ima nekih preddokaza da bi tu mogli biti i na putu smo da se to dokaže", tvrdi Miro Pavličević, profesor geografije i istraživač.

Vjeruje se da je nekada postojalo i tektonsko jezero oko kojeg su živjeli danas nezamislivi praslonovi, nosorozi, antilope i majmuni zvani ramapitakusi. Svi ovi podaci naši su svoje mjesto u prvom turističkom vodiču općine Prozor/Rama kojim se široj javnosti želi predstaviti ponuda općine, te njezina geološka i arheološka povijest

"Ovo je izvanredno područje za planinarenje, biciklizam, motociklizam, za one koji obožavaju vožnju i ekstremne sportove ili vožnju džipovima i speleologe koji vole pećine, kanjone. Sve se to može naći ovdje", kaže Zoran  Stojanović, autor Turističkog vodiča.

Važnu ulogu u predstavljanju Prozora-Rame ima i eko časopis koji je pokrenula tamošnja Udruga Izvor, čime se želi potaknuti ekološka svijet, ali i predstaviti bogata priroda.

"Tu su teme iz flore i faune, pišemo o endemskim vrstama koje rastu na ovom području, o geologiji i geografiji, arheološkim istraživanjima u našoj općini", priča novinarka Blaženka Matešić.

Kada se spomene Prozor/Rama, mnogi pomisle na Šćit i ljepotu tamošnjega jezera i Franjevačkoga samostana. No, to je samo dio ljepote ramskoga kraja - poručuju Ramci, koji  svoju općinu s pravom smatraju jednom od povijesno najbogatijih i prirodno najljepših na našim prostorima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi