RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

S kim najviše trguje Bosna i Hercegovina?

Napisano 18.08.2016. 20:50

U prvih šest mjeseci 2016. BiH najviše izvozila u Njemačku, a najviše uvozila iz Hrvatske. Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupan obim od 12 milijardi i 379 milijuna maraka vanjskotrgovinske razmjene (6,2 milijarde eura). Najznačajniji partneri su Njemačka, u koju je izvezeno robe u vrijednosti od 760 milijuna maraka (380 milijuna eura) dok je iz Hrvatske uvezeno robe u vrijednosti milijardu i 164 milijuna maraka (553 milijuna eura), što je i najveći uvoz iz jedne zemlje.

Pored Njemačke BiH je najviše izvozila u Italiju (580 milijuna maraka) te Austriju (370 milijuna maraka). U prvih šest mjeseci BiH je u Tursku izvezla robe u vrijednosti od 158 milijuna maraka.

Kada je riječ o uvozu, nakon Hrvatske najviše je uvoza iz Srbije (milijardu i 82 milijuna maraka), Nemačke, Italije, Slovenije i Austrije (401 milijuna maraka).

Ukupna trgovinska razmjena BiH sa zemljama Europske unije iznosi osam milijardi i 260 milijuna maraka (4,1 milijardi eura), a sa zemljama CEFTA-e milijardu i 838 milijuna maraka (900 milijuna eura).

Za prvih šest ove godine BiH je najviše izvozila sjedišta i dijelove za sjedišta, zatim obuću, drvo, električnu energiju, aluminiji a uvozila naftu i naftne derivate, automobile, lijekove, goveđe kože, električne aparate i drugo.

Prema dostupnim podacima jasno je da BiH izuzev Njemačke i Austrije ima izuzetno nisku pokrivenost uvoza izvozom, a naročito sa prvim susjedima Hrvatskom i Srbijom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi