RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Samo uz poticaje opstat će i obiteljska gospodarstva

Napisano 05.09.2011. 09:47

Kupres - Posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Samo uz poticaje opstat će i obiteljska gospodarstva
 

■ lako se bave prirodnim uzgojem, na kupreškim visoravnima nemaju nikakve poticaje za svoju proizvodnju 
■ Obitelj Papić trenutačno ima više od 1.000 grla goveda na imanju

Daleko od glavnog magistralnog pravca Kupres-Livno, na drugom kraju Kupreškoga polja od Paklina do Zvirnjače svako malo ćete naići na krda s po 150 - 200 goveda uz koje trčkaraju telad. Među njima pastiri na konjima, lijepim, njegovanim, a uz njih nerijetko i ždrjebad, pa sve to upotpunjeno psima koji dodatno paze na ovo blago. Vlasništvo je to poljoprivrednog gospodarstva Papić. Perica Papić s bratom Smiljanom vodi ovo hvale lijepo gospodarstvo. Kazao nam je da su s pripremama započeli 2005. godine, a prvo stado krava, kod nas do tada (ali i sada) neuobičajene pasmine Red angus, 'propaslo' je na ovoj visoravni 2007. Riječ je o govedima s crvenim i crnim pigmentom, kanadskoga podrijetla, čije je meso na Zapadu iznimno cijenjeno i skuplje je od običnog barem za 20-30 posto. Kod nas je na tržištu cijena izjednačena, a tomu je više razloga. Prvi je što potrošači još nemaju izgrađenu svijest o kvaliteti mesa, a drugi što i nisu u mogućnosti plaćati višu cijenu od ove, koja je ionako za većinu populacije previsoka.

Pitali smo Pericu zbog čega pastiri na konjima, poput kauboja u Americi, a on nam reče da je riječ o poludivljem govedu koje se jako brzo kreće, tako da bi ih se pješice teško moglo uopće pratiti, a kamoli čuvati. Vrlo su pogodni s prilagodbom za naše područje, jer podnose hladnoće i od - 30, a i vrućine od + 30 stupnjeva, same se tele na livadi. Mlijeka nema, samo onoliko koliko je potrebno za prehranu mladoga te se taj sustav uzgoja naziva 'krava - tele'.
S plasmanom nemaju problema, jedino su poticaji mali. Po jednom grlu svega 300 KM, dok u svim ostalim zemljama u okruženju, pa i u Hrvatskoj poticaj za taj sustav uzgoja iznosi 450 eura.
Ponovno bacamo oko na blago koje se stalno kreće. Ukupno je više od 1.000 grla.

Pašnjaci obrasli biljem

Budući da je ovakav uzgoj bio izbačen iz programa federalnih poticaja, Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH, koju čini 11 udruženja poljoprivrednika i Savez općinskih udruženja USŽ-a, inicirali su sastanak s resornim federalnim ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem upravo na imanju Papić.
Ministar Lijanović je obećao pomoći.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi