RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Struk kuka u Hercegovini 1 KM, u Dubrovniku i do 40 kuna

Napisano 03.05.2014. 09:03
kuke, hrana, ishrana

''Kuke! Ne mogu shvatiti da naši ugostitelji ne poštuju autohtonu, izvornu gastronomiju, a ona je tako jednostavna i svuda oko nas'', čudi se Davorin Medić predsjednik Udruge za ruralni i regionalni razvoj Hercegovački STAP.

Kuka koju neki zovu i divlja šparoga, mada nije riječ o istoj vrsti, postala je cijenjena samonikla biljka. Zahvaljujući toploj zimi ove godine sezona kuka potrajat će dugo.

Za kukama više ne treba lutati po šumama. Konjunkturu su osjetili ne samo nezaposleni i umirovljenici, nego i zaposleni koji u branju kuka vide dodatnu zaradu. Uglavnom, kuke se nude na pijacama, tržnicama, improviziranim štandovima…

Čapljinac Mario Đogatović kojeg smo zatekli na Veletržnici u Tasovčićima, o tom biznisu kaže da je branje kuka postalo djelatnost, ali kratko traje.

''Ovisno od godine mjesec – dva, međutim fino ide, fino se prodaje. Kupci su pretežno iz Dalmacije. Najviše se proda rano izjutra oko četiri - pet sati. Tada dobro ide, ako ostane kasnije kao meni danas, onda je teže'', kaže Đogatović.

Na upit koji je prodajni rekord ove godine odgovara da je 150 vezica u jednom danu, po cijeni od 1 KM.

''Fina svota. Ove godine berba je počela malo ranije, u drugom mjesecu, a kuke će dobro ići sve do svibnja. Ovo će biti duga sezona, tri mjeseca! Na kukama se može zaraditi fina dnevnica, u punoj sezoni najmanje 30 do 40 maraka dnevno. Fina je to zakrpa za doma'', ističe.

U berbi mu pomažu majka, beru još dvije žene povremeno, i to pretežito uz Neretvu.

''Kuke su čudo. Mogu se spremati na razne načine. Fino ih je prokuhat, pa onda s jajima upržit i dodati malo sira. Ispadnu baš pikantno. Može se napraviti i salata. Prokuhaju se kuke, izreže zeleni luk, dodaju prokuhana jaja, začini „sirćetom“, doda ulja i soli, ekstra bude'', dodaje naš sugovornik.

Nekada se u Hercegovini goste častilo pršutom i suhim ovčjim sirom, sada su u modi kuke. Ukusne, zdrave, pikantne, postale su prava delicija, ali ugostiteljsko-turistički sektor još se premišlja.

Da su kuke u nekim turističkim destinacijama na cijeni, potvrđuje Mario Đogatović.

''Čujem da je u Dubrovniku jedna kuka – struk, kuna! Što znači da je vezica od 40 komada 10 maraka! Kod nas trenutno su od 0,7 pa do jednu marku. Sezona je na zalasku'', zaključuje Đokatović.

Jest sezona pri kraju, ali uporni će kuke brati sve do sredine svibnja. Vrijednost su im podigli nutricionisti koji posebice ističu njihovu ulogu u čišćenju organizma od zimi nakupljenih masnoća i štetnih tvari.

Na jugu Hercegovine jedni kuke beru zbog jela, drugi zbog zarade, a glavno tržište ostaje Dalmacija.

 

Večernji list


Nema komentara

Anketa

Ustavi